hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A gentamicin szivacs nem akadályozza meg a sternum sebfertőzését

Korábban, egy svédországi, sok beteget magában foglaló vizsgálat azt bizonyította, hogy 53%-kal lehet csökkenteni a szívműtétek után fellépő sebfertőzést, ha záráskor gentamicin-kollagén szivacsot helyeztek be.

Egy nemrégen elvégzett és most közölt humán fázis III vizsgálat azonban ezt nem tudta megerősíteni. E vizsgálat 1502 szívműtöttre terjedt ki, és a betegek jelentős része sternum sebfertőzés rizikótényezőjével rendelkezett (diabetes mellitus 1006 betegnél, 1137 esetben a BMI >30 kg/m2). Az 1502 esetet randomizálták – 753 gentamicin + a szokásos ellátás, 749 csak a szokásos ellátás (profilaktikus antibiotikum a műtét előtt, rigid sternumfixálás). Mindkét csoportban hasonló arányban keletkezett felületes és mély sebfertőzés, a rehospitalizációban sem volt különbség.

A gentamicin-kollagén szivacs először Németországban került e célból, 1985-ben, beépítésre. Azóta 54 országban vált elfogadottá alkalmazása, megelőzésként. Az elmúlt 25 évben, kb. 2 millió műtétnél használtak gentamicin szivacsot, 1 millió esetben nem az USA-ban.

Érdemes az is megemlíteni, hogy a New England Journal of Medicine augusztus 4-én megjelent online számában Bennett-Guerrero és mtsai arról számoltak be, hogy a gentamicin-kollagén szivacs profilaktikus alkalmazása nem csökkentette a sebfertőzések számát kolorektális műtéteiknél.

(Forrás: JAMA 2010; 304: 755-762.)

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink