hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

2017 legnépszerűbb tudományos cikkei

Mely tanulmányokról beszélt a legtöbbet tavaly az Internet népe? A száz legnépszerűbb tudományos cikk közül 53 orvostudománnyal foglalkozik, az első helyezett is ilyen: a The Lancetben közölt dolgozat azt tárgyalja, hogy valójában nem a zsír-, hanem a szénhidrát-fogyasztás okozza az elhízást.

Mint arról híroldalán a Science beszámol, 2017 legnépszerűbb tudományos írása a londoni Altmetric cég mérései szerint Mahshid Dehghan és munkatársainak a The Lancetben megjelent tanulmánya (Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study), amely kimutatja: a magas szénhidrátbevitel növeli a mortalitást, míg a zsírbevitel csökkent mortalitással jár együtt, továbbá a zsírbevitel nem befolyásolja a kardiovaszkuláris megbetegedés vagy a miokardiális infarktus kockázatát, és inverz összefüggésben áll a stroke-kal. A szerzők szerint eredményeik fényében át kell dolgozni a diétás ajánlásokat.

A népszerűségi listát előállító Altmetric a tudományos szakirodalom online teljesítményét elemzi, az „alt-metric” rövidítés az „alternative metrics”, azaz alternatív mérés kifejezést takarja. A cég a tudományos dolgozatok netes népszerűségi sorrendjét állítja össze a szociális médiában és a népszerű sajtóban, poszt-publikációs peer-review és beteg-érdekképviseleti fórumokon történt említések, valamint online idézések és wikipédia-említések alapján, ami természetesen eltérő sorrendet ad, mint az, ami a többi tudományos folyóiratban való citációkat veszi figyelembe.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_lenetsnikolai'>lenetsnikolai / 123RF Stock fotó</a>

Mint az Altmetic alapítója a Times Higher Education-nek elmondta, a szakcikkek online népszerűségi listájának első 100 helyezettjének címe elolvasható a cég honlapján; a 2,2 millió szakcikk 18,5 millió említésének elemzése alapján kialakult lista a szélesebb olvasóközönség tájékoztatásán túl arra is szolgál, hogy a kutatók, intézmények, kiadók és finanszírozók könnyűszerrel elemezhessék a kutatói teljesítményt körülvevő online társalgást, és megismerhessék a munkák hatását a tradicionális impakt faktoroknál szélesebb körben is.

A 100 legnépszerűbb tudományos cikk közül 53 orvostudománnyal foglalkozik, 17 a biológiai tudományokkal, 9 környezeti és földtudománnyal, és 8 a humán társadalommal. A második legnépszerűbb tanulmány a PhD-hallgatókra nehezedő stressz mentális egészségre gyakorolt hatását elemzi (Work organization and mental health problems in PhD students; Research Policy), a JAMA International Medicine-ben megjelent harmadik helyezett (Comparison of Hospital Mortality and Readmission Rates for Medicare Patients Treated by Male vs Female Physicians) azt taglalja, hogy ugyanazon a kórházon belül azoknak a betegeknek, akiket női orvosok kezelnek, szignifikánsan alacsonyabb a mortalitása és az újrafelvételi aránya, mint azoknak, akiket férfi orvosok kezelnek.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink