hirdetés
hirdetés

Dr. B. Zs. cikkei

#1
2014-06-23 08:10:00

A krónikus hasmenések egyik fajtája a gyakran csak szövettani eltérést mutató mikroszkópos colitis (MC). Az ép nyálkahártya mellett vett colonbiopszia javíthatja a jelenleg aluldiagnosztizált betegség felismerési arányát.

#2
2014-06-21 05:15:00

A gasztrointesztinális (GI) betegségek jelentős részének kivizsgálása a háziorvosi praxisokban kezdődik. A malignus betegségek időben való felfedezése és a krónikus kórképek hatékony menedzselése szempontjából fontos az aktuális guideline-ok ismerete és alkalmazása.

#3
2014-06-12 05:15:00

Az amerikai National Institute of Health díját nyerte el az a tanulmány, amely bebizonyította, hogy az orvos-beteg kommunikáció minősége jelentős hatással van a betegek rákszűrésen való részvételére. A rákszűrésről való beszélgetés pozitívan befolyásolta a betegek részvételi arányát, és ez az arány még inkább emelkedett, amennyiben a beteg az orvostól kifejezetten lelkes beszámolót kapott a szűrés fontosságáról.

#4
2014-06-11 11:59:00

A betegoktatás jelentősen befolyásolja a gasztroözofageális betegségben (gastroesophageal reflux disease – GERD) szenvedők betegségükkel kapcsolatos tudását, gyógyszerszedési gyakorlatát és életminőségét. A betegek által mélyrehatónak tartott orvos-beteg kommunikáció mellett a betegek magasabb szintű tudása észlelhető, a megfelelő gyógyszerszedési gyakorlat csökkenti a panaszokat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.