hirdetés
hirdetés

Dr. Purebl György, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet cikkei

#1
2021-08-27 08:46:00

Figyelembe véve, hogy a WHO Global Burden of Disease tanulmánya szerint a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4%-kal nőtt, és a betegség előfordulását a Covid-járvány tovább növelte, a depresszió prevalenciája drasztikusnak tekinthető. Kiváltó okai közt biológiai és pszichológiai okok egyaránt megtalálhatók, kezelését tekintve pedig azt látjuk, hogy a betegek mindössze 16,5%-a kap minimális minőségi kritériumok mentén végzett terápiát. Bár a kezelésnek is számos korlátja ismert, a népegészségügyi szinten jelentős teher miatt is igen fontos lenne a probléma társszakmák bevonásával történő kezelése.

  #2
2019-01-10 05:15:00

Az európai és az amerikai alvástársaság új irányelvvel jelentkezett, továbbá az orvosi Nobel-díjat a cirkadián ritmus kutatásáért ítélték oda. Az utóbbi üzenete nagyon is gyakorlati: saját, genetikailag meghatározott korlátainkat nem tudjuk egészségkárosodás nélkül tartósan figyelmen kívül hagyni. Az inszomnia kezelésében is a természetes alvásstruktúra és bioritmus visszaállítása a fő cél, és ezért a legfontosabb terápiás eszközöknek az életmódváltás és a pszichoterápia tekinthetők.

#3
2017-11-29 05:14:00

A szorongás komoly népegészségügyi probléma, amely több formában jelenik meg az orvosi gyakorlatban. Kezelésére egyre több és egyre könnyebben alkalmazható, bizonyítékokon alapuló módszerrel rendelkezünk.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.