hirdetés
hirdetés

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Magatartástudományi Intézet, Budapest Dr. Bai-Nagy Katalin cikkei

  #1
2022-02-14 11:42:00

Európában 1 év alatt a lakosság több mint 50%-a szenved a fejfájás valamilyen típusától. Az emberek 70%-a élt át életében legalább egyszer valamilyen típusú fejfájást. Egyes vizsgálatok emelkedő trendet jeleznek az elmúlt évtizedekre vonatkozóan (1). A fejfájás jelentősen befolyásolja a napi teljesítőképességet. Olyannyira, hogy a World Health Organization (WHO) adatai szerint a 15−49 éves korosztályban a migrén okozza a legjelentősebb betegségterhet (2).

#2
2022-01-21 05:15:00

A gyulladásos bélbetegségekben szenvedők életminősége nagymértékben befolyásolja a betegség lefolyását, a tüneti progressziót. A tünetekhez gyakran társulnak mentális zavarok, mint a szorongás és a depresszió, melyek rontják az életminőséget, további progressziót provokálva. A relapszusokat befolyásoló gyógyszerszedési adherencia javítható a motivációs interjú alkalmazásával, a szorongás, a depresszió felismerése, megfelelő kezelése, a páciens vezetése egy komplex teammel segíti az életminőség javulását, a hatékonyabb terápiát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.