hirdetés
hirdetés

Az MTA doktora, egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Gasztroenterológiai Tanszék Dr. Altorjay István cikkei

#1
2021-11-26 05:15:00

A koronavírus-fertőzés legsúlyosabb következményeinek az akut légúti tünetek számítanak, azonban mivel a vírusnak az emberi szervezetbe történő bekerülésében az angiotenzin-konvertáló enzim 2 receptorai játszanak döntő szerepet, így mindazon szervek érintettek, ahol az ACE2-receptorok nagyobb sűrűséggel találhatók meg. A tápcsatorna különböző szakaszain jelentős számban találhatók ACE2-receptorok, ezért bír kiemelkedő jelentőséggel az extrapulmonális manifesztációk között a tápcsatornai érintettség. A legfontosabb tünetek közé a hasmenés, hányinger, gyomorfájdalom, étvágytalanság, szaglásvesztés, az ízérzés zavara és az anorexia sorolható, amelyek a betegek eltérő százalékánál lépnek föl. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az emésztőszervi panaszok és a légúti tünetek időben elkülönülhetnek.

  #2
2021-11-23 08:47:00

A gyomorsav fokozott termelődése vagy a védekező mechanizmusok meghibásodása a gyomor nyálkahártyájának károsodásához vezet, amelynek kezelésére számos gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre. Jelen közlemény a gyomorsavtermelés gátlásának javallatait és ellenjavallatait, illetve a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket tekinti át.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.