hirdetés
hirdetés

Debreceni Egyetem, ÁOK, Neurológiai Tanszék DR. FEKETE KLÁRA cikkei

  #1
2020-12-01 00:00:00

Világszerte 50 millió embert érint az epilepszia betegség. A fokális rohamok legsúlyosabb formája a fokális roham másodlagos generalizációval, amely az ILAE új nómenklatúrájában fokálisan induló bilaterális tónusos-klónusos roham néven szerepel. Az előbbit használom a cikkben, mivel a gyógyszervizsgálatok, közlemények ezen terminológiával dolgoztak. A beteg életminősége szempontjából jelentős romlást eredményez, ha a fokális rohamot generalizáció követi. Így például Gustave Flaubert feljegyzéseiből tudjuk, hogy míg a fokális rohamokkal együtt tudott élni, de a generalizáció negatívan hatott mindennapjaira. Ráadásul történeti visszatekintések, leírások alapján felvetették, hogy a halál oka SUDEP (Sudden unexpected death in epilepsy − hirtelen halál epilepsziában vagy hirtelen epilepsziás halál) volt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.

Hiába kapott majdnem ezer beadványt, az Alkotmánybíróság óvatoskodó, a lényeget kikerülő döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy a védettségi igazolvány kiállja az alkotmányosság próbáját.