hirdetés
hirdetés

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest Dr. Nagy Viktor cikkei

  #1
2020-06-17 10:36:00

A 2018-ban kiadott európai és hazai hypertonia ajánlás számos újítást tartalmaz. Eszerint kizárólag 80 éves kor felett elegendő akkor megkezdeni a hypertonia kezelését, ha a vérnyomás ≥160/90 Hgmm, a határérték minden más életkorban ≥140/90. A célvérnyomás-tartomány idősebb életkor és veseelégtelenség kivételével megfelelő tolerancia esetén 140-120/90-70 Hgmm. A kontraindikációk megtartása mellett a kezelés első lépése több hatóanyag kombinációja, amelyet lehetőleg egyetlen tabletta tartalmaz. Ez a fix dózisú kombináció első lépése a terápiahűség megtartásának, amely a vérnyomáscsökkentő kezelés sikerének az alapja.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.