hirdetés
hirdetés

főorvos Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház III. Belgyógyászat – Angiológiai osztály Dr. Varga Eszter cikkei

  #1
2020-02-27 13:10:00

A pitvarfibrilláló (PF) betegek esetében a stroke és a kardiális eredetű szisztémás embolizáció primer profilaxisára ajánlott orális antikoagulálás feltételezhetően előnyökkel jár a vénás tromboembóliák (VTE) kivédése tekintetében is. A jelen retrospektív kohorsz vizsgálatban elsőként tanulmányozták azt, hogy az antikoagulált pitvarfibrilláló betegeknél a későbbi VTE kockázata összefügg-e az alkalmazott OAC (orális antikoaguláns) típusával. Ezt követően a vizsgálók a direkt orális antikoagulánsokat egymással is összehasonlítva keresték a VTE kockázatát leghatékonyabban csökkentő NOAC-ot (nem K vitamin antagonista típusú orális antikoagulánst). A későbbi VTE kockázatának csökkentése terén a dabigatran és az apixaban hatékonyabbnak bizonyult, mint a warfarin vagy a rivaroxaban, amelyek kockázatcsökkentő hatása azonos mértékű volt. A dabigatran és az apixaban csoportban alacsonyabbnak mutatkozott a vérzéses kockázat is, mint ahogy azt a randomizált tanulmányok mutatják.

Current Medical Research and Opinion, Online Medical Journal, 2018

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Már a lakók ellátását és a biztonságos munkakörülményeket is veszélyezteti az intézetekben tapasztalható szakemberhiány.

Segítünk, hogy felajánlása a leginkább rászorulókhoz kerüljön.