hirdetés
hirdetés

kardiológus-belgyógyász főorvos Markhot Ferenc Kórház, Eger Dr. Szilágyi Attila cikkei

  #1
2020-02-27 12:45:00

2010 óta az USA-ban számos nem K-vitamin antagonista típusú orális antikoaguláns (NOAC) került forgalomba. A cikk szerzői a pitvarfibrilláló betegek orális antikoaguláns (OAC) terápiájának megválasztásával kapcsolatos trendeket, illetve ezek demográfiai és klinikai paraméterekkel való összefüggését vizsgálták. Összesen 112.187 beteg adatait dolgozták fel, akiknél 2010 októbere és 2017 márciusa között indítottak OAC terápiát non-valvuláris pitvarfibrilláció miatt. A vizsgálat során elemezték az összes NOAC-felírást, összehasonlítva a warfarin rendeléssel, és megfigyelték külön a NOAC csoporton belüli gyógyszerválasztást is. Összefoglalásként megállapítható, hogy a non-valvuláris pitvarfibrilláció miatt antikoagulált betegek körében jelentősen növekszik a NOAC-ok – azon belül is az apixaban – használata. A warfarint és az apixabant főleg az idősebb, a magasabb stroke- vagy vérzéses kockázattal rendelkező, illetve a több társbetegségben szenvedő betegeknél preferálták.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az aneszteziológia és intenzív terápia kialakulása három, rendkívül jól azonosítható időszakra vezethető vissza. Ahogy én mondani szoktam, a születés körülményei, de még az időpontja is jól dokumentált.

Egyre több hírt hallani a dániai nyérc mutációról, illetve éppen tegnap jelent meg egy tudományos anyag az interneten egy másik, hasonló kihívásokat támasztó mutációról. De mik is ezek a kihívások és mit jelentenek ezek az új mutációk a mindennapok tekintetében?