hirdetés
hirdetés

klinikai igazgatóhelyettes, egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet DR. PUREBL GYÖRGY MD PhD Med Habil. cikkei

  #1
2020-01-06 15:35:00

A myeloproliferativ daganatban szenvedő betegek közül a polycythaemia verában (PV) szenvedő betegek kénytelenek elviselni a legnagyobb fokú életminőség-romlást (1). A hétköznapokat megkeserítő tünetek mellett a betegeknek számos veszélyes szövődmény (végtag-, lép-, központi idegrendszeri trombózis, gasztrointesztinális vérzések, kardiovaszkuláris események) lehetőségével kell együtt élniük (2), melyek Damoklész-kardként lebegnek a betegek feje fölött, és sok esetben jelentős szorongásokat okoznak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az aneszteziológia és intenzív terápia kialakulása három, rendkívül jól azonosítható időszakra vezethető vissza. Ahogy én mondani szoktam, a születés körülményei, de még az időpontja is jól dokumentált.

Egyre több hírt hallani a dániai nyérc mutációról, illetve éppen tegnap jelent meg egy tudományos anyag az interneten egy másik, hasonló kihívásokat támasztó mutációról. De mik is ezek a kihívások és mit jelentenek ezek az új mutációk a mindennapok tekintetében?