hirdetés
hirdetés

Dr. Bedő Csaba cikkei

  #1
2020-04-28 11:49:00

A direkt alvadásgátló szerek alkalmazása a törés alacsonyabb kockázatával társult warfarinnal összehasonlítva, különösen osteoporosisban szenvedő betegek esetén.

  #5
2019-12-12 09:58:00

Idős dohányosoknál vareniklin kezelés mellett 3,22-szer nagyobb volt egy tajvani vizsgálatban a dohányzásról való leszokás valószínűsége, mint nikotinpótló terápia (NRT) mellett. A szerzők véleménye szerint idős dohányosoknál a vareniklin kezelés előnyösebb lehet a dohányzásról való leszokás elősegítésében, mint a NRT.

  #6
2019-11-26 05:13:00

A dohányzás világszerte a leginkább megelőzhető haláloknak számít, ennek ellenére évente közel 7 millió ember haláláért felelős világszerte. A dohányzás Magyarországon is súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági problémát jelent, amelynek következtében 2015‐ben 22 496 ember halt meg, és több mint 500 ezer egészségben eltöltött életévet veszítettünk el. A cigarettafüstben több ezer vegyi anyag van, ezek közül már több százról bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros anyagok, tehát összefüggésbe hozhatóak a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásával. A dohányzáshoz köthető halálozásért felelős megbetegedések a különböző malignus folyamatok (elsősorban tüdőrák), légzőszervi megbetegedések (elsősorban krónikus obstruktív tüdőbetegség [COPD]), és kardiovaszkuláris megbetegedések (elsősorban koronáriabetegség). A dohányzásról való leszokás bármely életkorban csökkenti a dohányzás okozta betegségek kockázatát, és javítja az egyén várható élettartamát. A leszokást elősegítő gyógyszerek elengedhetetlenül fontosak a nikotinfüggőség kezelésében.

  #7
2019-11-19 13:02:00

Azoknál az aktív dohányosoknál, akik egy hónapon belül nem tervezték a dohányzásról való leszokást, vagy arra nem voltak képesek, de hajlandóak voltak csökkenteni a dohányzás mértékét, és 3 hónap után megpróbálták a dohányzás elhagyását, a 24 hetes vareniklin kezelés szignifikánsan javította placebóhoz képest a dohányzásról való sikeres leszokás arányát, mind a kezelés végén, mind 1 év után. A vareniklin tehát kezelési opciót jelenthet azon dohányosok számára, akik nem tudnak megfelelni a klinikai irányelveknek, amelyek a dohányzás azonnali abbahagyását javasolják.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az aneszteziológia és intenzív terápia kialakulása három, rendkívül jól azonosítható időszakra vezethető vissza. Ahogy én mondani szoktam, a születés körülményei, de még az időpontja is jól dokumentált.

Egyre több hírt hallani a dániai nyérc mutációról, illetve éppen tegnap jelent meg egy tudományos anyag az interneten egy másik, hasonló kihívásokat támasztó mutációról. De mik is ezek a kihívások és mit jelentenek ezek az új mutációk a mindennapok tekintetében?