hirdetés
hirdetés

PTE-ÁOK, Alapellátási Intézet, Pécs Dr. Rinfel József cikkei

  #1
2019-08-05 08:25:00

A cukorbetegek száma világszerte emelkedik, hazánkban a gondozottak száma mintegy 725 ezer főre tehető, és becslések szerint körülbelül fél millió főnél prediabéteszes állapot áll fenn. A diabéteszes betegek döntő többsége – mintegy 90%-a – 2-es típusú cukorbetegségben szenved, gondozásuk elsősorban az alapellátás feladata. Az érvényes hazai szakmai irányelv megfelel a nemzetközi ajánlásoknak, de annak a napi orvosi gyakorlatba való átültetését számos tényező nehezíti. Bár a diabéteszgondozásban lassú fejlődés észlelhető, az egyre növekvő szakmai és társadalmi elvárások miatt indokolt lenne komplex szemléletű, betegcentrikus megoldásokat bevezetni. A korszerű krónikus betegellátási modellek jó iránymutatók, de azok hazai implementációja még várat magára.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A My Life Story elnevezésű program abban segít majd a betegeknek és róluk gondoskodóknak, hogy egy helyen összegyűjtve tudják felidézni múltbéli kellemes emlékeiket.

Az eddigi legjobb összefoglaló anyag jött ki a Lancet tudományos lapban a vakcinákat érintő legfőbb adatokról: gyártástól a támogatásokon át a szállítási hőmérsékletig, és még sok egyéb.