hirdetés
hirdetés

PTE-ÁOK, Alapellátási Intézet, Pécs Dr. Rinfel József cikkei

  #1
2019-08-05 08:25:00

A cukorbetegek száma világszerte emelkedik, hazánkban a gondozottak száma mintegy 725 ezer főre tehető, és becslések szerint körülbelül fél millió főnél prediabéteszes állapot áll fenn. A diabéteszes betegek döntő többsége – mintegy 90%-a – 2-es típusú cukorbetegségben szenved, gondozásuk elsősorban az alapellátás feladata. Az érvényes hazai szakmai irányelv megfelel a nemzetközi ajánlásoknak, de annak a napi orvosi gyakorlatba való átültetését számos tényező nehezíti. Bár a diabéteszgondozásban lassú fejlődés észlelhető, az egyre növekvő szakmai és társadalmi elvárások miatt indokolt lenne komplex szemléletű, betegcentrikus megoldásokat bevezetni. A korszerű krónikus betegellátási modellek jó iránymutatók, de azok hazai implementációja még várat magára.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Sokan jogsértőnek tartják, hogy maszkviselésre kötelezik az állampolgárokat egyes helyzetekben, helyszíneken. Bár ez valóban korlátozza a magánélethez való jogot, mégsem alapjogsértő.

A szellemi hanyatlást nem akadályozza meg vagy lassítja a zene, de az életminőséget jelentősen javíthatja. A kellemes dallamok csökkentik a szorongást, depressziót és az agresszív viselkedést.