hirdetés
hirdetés

DR. KRIVÁN GERGELY cikkei

  #1
2006-01-01 00:00:00

Atlantai csemegék

Az Amerikai Hematológiai Társaság (ASH) 47. konferenciáját 2005. december 10–13-án tartották Atlantában. Az évente megrendezett kongresszus a legjelentősebb és legnagyobb tudományos esemény a hematológia területén. A résztvevők száma ismét rekordot döntött, a mintegy 20 ezer szakember 5836 előadást és posztert tekinthetett át.  A hatalmas programkínálatból néhány, szubjektív szempontok alapján kiválasztott eredmény bemutatására vállalkozom.  Hemofília A  Retrospektív vizsgálatokból ismert, hogy a VIII. faktor rutinszerű, korai infúziójával nagymértékben csökkenthetők a későbbi ízületi elváltozások. Bár az USA-ban a szakmai testületek már 1995 óta javasolják minden súlyos hemofíliás profilaktikus kezelését, anyagi, szervezési vagy egyéb okokból a betegek alig fele részesült a kétnaponta alkalmazott megelőző kezelésben. A véletlen besorolásos, prospektív vizsgálatba (Joint Outcome Study) 65 fiúgyermeket vontak be, és 12–30 hónapon keresztül, egészen 6 éves korukig követték őket. A betegek fele másnaponta 25 E/ttkg VIII. faktort kapott, míg a másik csoport tagjai csak az ízületi vérzések kezdetén részesültek erőteljes faktorpótlásban. A plenáris ülésen bemutatott eredmények szerint a profilaxisban részesült gyermekek szignifikánsan ritkábban szenvedtek ízületi vérzéseket és az ízületek klinikai állapotában már 6 éves korra jelentős különbség alakult ki a két csoport között.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Sokan jogsértőnek tartják, hogy maszkviselésre kötelezik az állampolgárokat egyes helyzetekben, helyszíneken. Bár ez valóban korlátozza a magánélethez való jogot, mégsem alapjogsértő.

A szellemi hanyatlást nem akadályozza meg vagy lassítja a zene, de az életminőséget jelentősen javíthatja. A kellemes dallamok csökkentik a szorongást, depressziót és az agresszív viselkedést.