2017. február. 20., hétfő - Aladár, Álmos.

A status epilepticus a struktúrális agykárosodást szenvedett emberekben a leggyakoribb és általában gyógyszermegvonás, interkurrens betegség, vagy metabolikus eltérés idézi elő. A kórkép mortalitása akár a 40%-ot is elérheti.

Az antiepileptikumokat aszerint, hogy 1991 előtt vagy után kerültek piacra, régebbi vagy újabb antiepileptikumoknak nevezzük. Az antiepileptikumok egy részét növekvő gyakorisággal írják fel az epilepsziától eltérő neurológiai és pszichiátriai indikációkban, leggyakrabban a migrén profilaxisában, a neuropátiás fájdalom, illetve a bipoláris zavarok kezelésében is.

A migrén és az epilepszia egyaránt epizódikusan jelentkező betegségek, melyek klinikuma és a háttérben álló kórélettani eltérések hasonlóak lehetnek.

Bár sokan a bipoláris depresszió kezelésében alapterápiának a hangulatstabilizálókat gondolják, a második generációs antipszichotikumokat is egyre gyakrabban használják. Ráadásul antidepresszánsokat, egyéb antiepileptikumokat vagy új terápiás szereket is gyakran alkalmaznak a hangulatstabilizákókkal vagy második generációs antipszichotikumokkal kombinálva.

A glioblasztóma a leggyakoribb rosszindulatú primer agydaganat, a koponyaűrön belül elhelyezkedő daganatok hozzávetőlegesen 15%-át képezi. A kezelésben történt előrelépések ellenére a glioblasztóma prognózisa továbbra is rossz.

Felnőtt korában váltott hegedűről brácsára, néhány éve pedig verseket kezdett el írni dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász, klinikai onkológus, az orvosokból álló Semmelweis Vonósnégyes egyik tagja. Szerinte a művészetek az empátiában segítenek. 

A mélyagyi stimuláció egyértelmű hatékonyságát Parkinson-kórban, különösen a subthalamicus magot célzóét, már több tanulmány alátámasztotta. Génterápiás próbálkozások is klinikai fázisvizsgálat tárgyát képezik. Bár a sejttranszplantáció is számos klinikai tanulmányban hatékonynak bizonyult, e technika széles körben jelenleg még nem terjedt el.

Az enzimgátlók hatásmechanizmusa alapján megkülönböztetünk szelektív és nem szelektív, valamint reverzibilis és irreverzibilis inhibitorokat.