Először rovarokat kezdett el fotózni dr. Gergely Péter immunológus professzor, majd a lepkékre specializálódott.

A metamfetaminfüggőség kezelése kognitív, viselkedési és pszichológiai aspektusokat egyaránt magába foglaló mátrixmódszerként írható le. Megfelelő gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre. A viselkedési szenzitizáció kontrollja képes a következményes sóvárgás csökkentésére.

A szénhidrát-deficiens transzferrin (SZDT) a rendszeres alkoholfogyasztás és absztinencia megítélését segítő biomarker. Fiziológiás körülmények között a tetraszialotranszferrin a leggyakoribb forma, azonban azoknál, akik az elmúlt 2 vagy több hét során nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak, az egyensúly eltolódik a diszialotranszferrin és aszialotranszferrin irányába.

Az epilepsziabetegek átlagpopulációhoz viszonyított mortalitása a magas jövedelmű országokban is 2-5-szörös, míg az alacsony jövedelmű országokban akár annak 37-szerese is lehet. Bár több, mint 20 antiepileptikum áll rendelkezésre gyógyszeres terápia vonatkozásában, mégis a betegek harmada terápiarezisztens.

Epilepsziás betegekben a mozgásszegény életmód, valamint antiepileptikumok egyaránt hozzájárulhatnak az elhízáshoz és a metabolikus szindróma kialakulásához.

A generalizált epilepsziás rohamok, melyek gyakran tudatzavarral társulnak, lehetnek absence, tónusos-klónusos, klónusos, tónusos, atóniás, valamint mioklónusos rohamok. Az idiopátiás generalizált tónusos-klónusos epilepsziás rosszullétek számítanak a leggyakoribb epilepsziás rosszullét típusnak.

Középiskolás korától ír verseket dr. Tímár József patológus, egyetemi tanár, akinek első kötete több évtized munkáját gyűjti egybe.

Öregedő társadalmukban a szenilis demencia gyakorisága is egyre növekedni fog. A szenilis demencia jelentősen rontja betegek életminőségét, jelentős terhet ró a hozzátartozókra, továbbá jelentős egészségügyi kiadással is társul.