2017. május. 22., hétfő - Júlia, Rita.

A depresszió diagnózisa, a depressziós tünetek, valamint az új antidepresszáns-felírások háromszor gyakoribbak voltak lányoknál. Diagnózisok vonatkozásában leggyakrabban depresszió esetén írták fel a készítményeket, ezen felül még említésre méltó a szorongás és a fájdalom.

A major depresszió első vonalbeli kezelését az új generációs antidepresszánsok jelentik. Azonban jelentős különbségek lehetnek az egyének között a gyógyszerre adott terápiás válaszban.

Az elsődleges betegellátó intézményekben és járóbeteg szakrendeléseken megjelenő betegek 30-35%-a az antidepresszánsokon felül átlagosan három egyéb gyógyszert szed.

Ha a nagyobb dózisok nem hatékonyabbak, akkor a terápiás válasz elmaradása kapcsán alkalmazott dóziseszkalációs stratégia a jelentkező mellékhatások miatt még inkább a betegek javulása ellen dolgozhat.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság jelenleg hatályos gyakorlati útmutatása úgy foglal állást, hogy a gyógyszer dózisának optimalizálása észszerű első lépés lehet, amennyiben a mellékhatásokból adódó teher tolerálható és a gyógyszer dózisának felső határát még nem értük el.

Többször járt Dél-Kelet-Ázsiában egy orvosi misszió tagjaként dr. Desits Imre sárvári gyermekgyógyász, aki élményeiből két könyvet is írt. Nem tartja magát költőnek, ennek ellenére nyert már díjat versével, de éppúgy ír humoreszkeket, mint esszéket is.

A hangulatzavarokhoz társuló szorongás gyógyszeres kezelése az egyes komponensek kezeléséhez képest speciális megközelítést igényel. Szerfüggőséggel nem jellemezhető egyszerűbb esetekben a gyors tünetkontroll elérése céljából, a mellékhatások elkerülése érdekében főként éjszakai alkalmazásként javasolt benzodiazepinek használata megfelelő opciónak tűnik.

A noradrenerg szabályozást és receptor szenzitizációt is magába foglaló számos mechanizmus adhat arra magyarázatot, hogy a noradrenerg paradoxon nem is annyira paradox.