Középiskolás korától ír verseket dr. Tímár József patológus, egyetemi tanár, akinek első kötete több évtized munkáját gyűjti egybe.

Öregedő társadalmukban a szenilis demencia gyakorisága is egyre növekedni fog. A szenilis demencia jelentősen rontja betegek életminőségét, jelentős terhet ró a hozzátartozókra, továbbá jelentős egészségügyi kiadással is társul.

A dopaminreceptorok fokozott stimulációjával jellemezhető chorea kezelésére számos dopaminerg rendszeren ható szert használnak. Ezek a dopaminreceptorokon, dopamintranszportereken vagy a dopamin intracellularis vezikulomokba történő felvételéért felelős 2-es típusú vezikuláris monoamino transzporteren (VMAT2) hatnak.

Számos atípusos antipszichotikumot (AAP) alkalmazó szkizofrén betegnél tapasztalható hiányzó hatás és jelentős mellékhatás. A rendelkezésre álló AAP-ok nagy száma ellenére még mindig ellentmondásos, hogy mely AAP-kat kell preferálni. Mindazonáltal egyik AAP különböző mellékhatásprofillal rendelkező másik AAP-ra történő váltása gyakori, sőt javasolt stratégia.

A vizsgált betegekből 56% plazmagyógyszerszintje volt terápiás tartományban, míg 25%-nál mértek szubterápiás szintet, 19%-nál pedig nem tudták antipszichotikum jelenlétét detektálni.

Az antipszichotikumok dózisekvivalenciájának koncepciója sok szempontból fontos. A klinikai gyakorlatban gyógyszerváltás, valamint kombinációs terápia esetén egyaránt szükség van ilyen jellegű információra. Kutatási szempontból is jelentős, hiszen a becsült ekvivalens dózisok alapján lehet azt biztosítani, hogy két antipszichotikum összehasonlítását a megfelelő dózisok alkalmazása mellett végezzük.

Az emberi történetekről ír legszívesebben dr. Pfliegler György, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ritka Betegségek Szakértői Központ vezetője.

Az antipszichotikumok idős betegekben történő hatékony és biztonságos alkalmazása komoly kihívás elé állítja a szakembereket, mivel e betegcsoport extrém módon hajlamos az extrapiramidális tüneteket, eséseket, szedációt és poszturalis hipotenziót magába foglaló mellékhatások megjelenésére.