2017. május. 22., hétfő - Júlia, Rita.

Hazai mértékkel nem számít kicsinek  dr. Kalmár István traumatológus főorvos vasútmodell-gyűjteménye, amely háza udvarán egy külön kis melléképületben kapott helyett. Ott található az általa épített terepasztal is, amely igazi vasúti élményt ad a játékosoknak. 

A depresszió diagnózisa, a depressziós tünetek, valamint az új antidepresszáns-felírások háromszor gyakoribbak voltak lányoknál. Diagnózisok vonatkozásában leggyakrabban depresszió esetén írták fel a készítményeket, ezen felül még említésre méltó a szorongás és a fájdalom.

A major depresszió első vonalbeli kezelését az új generációs antidepresszánsok jelentik. Azonban jelentős különbségek lehetnek az egyének között a gyógyszerre adott terápiás válaszban.

Az elsődleges betegellátó intézményekben és járóbeteg szakrendeléseken megjelenő betegek 30-35%-a az antidepresszánsokon felül átlagosan három egyéb gyógyszert szed.

Ha a nagyobb dózisok nem hatékonyabbak, akkor a terápiás válasz elmaradása kapcsán alkalmazott dóziseszkalációs stratégia a jelentkező mellékhatások miatt még inkább a betegek javulása ellen dolgozhat.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság jelenleg hatályos gyakorlati útmutatása úgy foglal állást, hogy a gyógyszer dózisának optimalizálása észszerű első lépés lehet, amennyiben a mellékhatásokból adódó teher tolerálható és a gyógyszer dózisának felső határát még nem értük el.

Arany, Nixon, torkosborz, K-vitamin... Májusi kvízünk szereplői. Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Könyveink