2017. április. 26., szerda - Ervin.

A hangulatzavarokhoz társuló szorongás gyógyszeres kezelése az egyes komponensek kezeléséhez képest speciális megközelítést igényel. Szerfüggőséggel nem jellemezhető egyszerűbb esetekben a gyors tünetkontroll elérése céljából, a mellékhatások elkerülése érdekében főként éjszakai alkalmazásként javasolt benzodiazepinek használata megfelelő opciónak tűnik.

Többször járt Dél-Kelet-Ázsiában egy orvosi misszió tagjaként dr. Desits Imre sárvári gyermekgyógyász, aki élményeiből két könyvet is írt. Nem tartja magát költőnek, ennek ellenére nyert már díjat versével, de éppúgy ír humoreszkeket, mint esszéket is.

A noradrenerg szabályozást és receptor szenzitizációt is magába foglaló számos mechanizmus adhat arra magyarázatot, hogy a noradrenerg paradoxon nem is annyira paradox. 

A szerotonin és a noradrenalin az agyban és a gerincvelőben egyaránt részt vesz az endogén fájdalomcsillapításban leszálló gátló pályarendszerek révén. E rendszerek hosszú távon fennálló zavara hozzájárulhat a perzisztens fájdalom kialakulásához.

A major depresszióban megfigyelt korlátozott hatékonyság miatt terápiás opciót jelenthet különböző antidepresszánsok kombinált használata azon betegeknél, akik a kezdeti standard antidepresszáns kezelésre nem reagálnak megfelelően.

A major depresszió elsősorban emócionális tünetekkel, mint depressziós hangulattal jellemezhető, ugyanakkor kifejezett fizikális tünetekkel is társulhat. A fájdalmas fizikális tünetekhez többnyire az egyéb módon nem magyarázható fejfájás, ízületi, hasi, mellkasi, nyaki, vagy vállfájdalom tartozik.

Már gyerekkorában sem a játék vágya, hanem a gyűjtőszenvedély miatt vásárolt matchboxokat Sebesy Endre kézsebész, aki mára már 1600-nál több darabos autómodell-állománnyal rendelkezik. Ezek között több olyan makett van, amit ő rakott össze. Számára ez a hobbi igazi kikapcsolódást jelent.

Könyveink