hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jegyzékbe vétel védi a praxisokat

Hogy egyetlen orvos se veszíthesse el jogvita közben az állását, vagy a praxisát, úgynevezett jegyzékbe vételi eljárást vezet be Magyar Orvosi Kamara (MOK), írja a VG.

A munkajogi illetve az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos problémákat a bíróságok általában jól kezelik, de a praxisjoggal kapcsolatos ügyek évekig elhúzódhatnak, ami alatt a vagyoni értékű praxisjog elveszhet.

A jegyzékbe vétel egy évre szól, de további egy évvel meghosszabbítható – tette hozzá az alelnök. Kiemelte, a jövőben az a kamarai tag, akinek foglalkoztatásra irányuló bármely típusú jogviszonyát a vele szerződő fél vitatható módon szüntette meg vagy bontotta fel, kérheti álláshelyének jegyzékbe vételét kamara területi szervezetétől. Ezek közé a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok közé tartozik az egészségügyi szolgálati jogviszony, a munkaviszony, a közalkalmazotti jogviszony is.

Az esetleges jogvita jogerős lezárásáig az adott állást vagy praxist más MOK tag csak helyettesítőként, átmeneti jelleggel foglalhatja el. Az állást, a praxist véglegesen nem fogadhatja el. Ha mégis megteszi, az etikai vétség. Fontos kiemelni, hogy ilyenkor a MOK nem a jogvita végeredményét befolyásolja – mondta a VG-nek Nagy Ákos, a szervezet alelnöke.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés