2024. április. 16., kedd - Csongor.

Károsíthatja az agyat az álmatlanság

Az alvás során lezajló egyik legfontosabb folyamat a méreganyagok kiürülése az agyból. Egy kutatás a közelmúltban felfedte, hogy már egyetlen álmatlan éjszaka is jelentősen elősegítheti a szennyeződések felhalmozódását, írja a 24.hu.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kialvatlanság hatására olyan fehérje halmozódik fel az agyban, amely plakkot alkot az idegsejtek körül – írja a Business Insider. Az efféle lerakódás kapcsolatba hozható az Alzheimer-kórral.

A kutatók nem ismerik a rendellenesség pontos okát, a korábbi vizsgálatok azonban már kimutatták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában szokatlanul magas a béta-amiloid fehérje szintje. A protein a nappali agyi aktivitás egyik mellékterméke, amely képes olyan lerakódásokká összeállni, melyek megzavarják az idegsejtek közti jelátvitelt.

Az új kísérletben a kutatók 20 egészséges alany agyát vizsgálták két alkalommal, először egy átaludt, majd egy kialvatlan éjszaka után. Az agy elemzéséhez pozitronemissziós tomográfiát (PET) használtak, amely képes mérni a béta-amiloid szintjét.

Az adatok alapján már egyetlen álmatlan éjszaka után is jelentősen megnőtt a béta-amiloid szintje az Alzheimer-kór által érintett agyi régiókban.A fehérje ráadásul azon alanyok agyában is felhalmozódott, akik nem rendelkeztek a rendellenességhez köthető génnel, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink