2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Versenyben a Richter Anna díjért (Bővítve!)

A Semmelweis Egyetem két csapata és a Feledhetetlen - Demencia Tanácsadó is bejutott pályázatával a Richter Anna Díj legjobb 12 versenyzője közé.

A Semmelweis Egyetem két csapata is bejutott pályázatával a Richter Anna Díj legjobb 12 versenyzője közé. Az egyik egyetemi pályázat címe „Egészséges Szívvel”, témája a szívtranszplantált betegek és hozzátartozóik lelki támogatása. A csapat tagjai Gallusné Szabó Edit mentálhigiénés szakember, családterapeuta; dr. Török Szabolcs pszichoterapeuta szakorvos, család- és párterapeuta, a Mentálhigiéné Intézet egyetemi docense; dr. Parázs Nóra és dr. Szakál-Tóth Zsófia, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika rezidensei; valamint dr. Assabiny Alexandra, a csapat vezetője, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika rezidense.

A projekt a betegek és hozzátartozók lelki támogatását célozza, az első fázisban egy országos előadás-sorozat keretein belül beszélgetnek majd a lelki egészségről, a transzplantáció kapcsán kialakuló nehézségekről és a lehetséges segítő utakról. A második fázisban lehetőség nyílna a gyakorlatban megtapasztalni 3 típusú segítő kapcsolatot, melyek egy egyéni mentálhigiénés beszélgetés, egy támogató csoport, valamint egy az Egyesült Államokban, kifejezetten szívbetegek számára kidolgozott párterápiás foglalkozás. A projekt zárásaként szakmai fórumot szerveznének, ahol a szívelégtelen betegekkel (transzplantáció előtt álló) foglalkozó kardiológusokkal, szívtranszplantáltak ellátásában résztvevő háziorvosokkal, pszichiáterekkel, pszichológusokkal, mentálhigiénés szakemberekkel interdiszciplináris, holisztikus szemléletben a hosszú távon is elérhető, lelki egészséget támogató kezdeményezéseket és a reálisan rendelkezésre álló forrásokat tárgyalnák meg – ismertette a részleteket dr. Assabiny Alexandra.

Szintén a Richter Anna Díj legjobb 12 versenyzője között van dr. Kulka Janina, a II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára; dr. Tóth Mónika, a Radiológiai Klinika szakorvosa, Désfalvi Judit; az Onkológiai Központ pszichológusa; dr. Tamás Judit, az I. Sz. Sebészeti Klinika szakorvosa; valamint dr. Dank Magdolna, egyetemi tanár, az Onkológiai Központ igazgatója, a csapat vezetője „Mi jól vagyunk! És ő hogy van?” című pályázata is, ami a mammográfiás szűrővizsgálatokat népszerűsíti. A női rákbetegek közel egyharmada emlőrákos, hazánkban évente 7600 új megbetegedést diagnosztizálnak. Az időben kiszűrt, kezdeti stádiumban levő daganatok nagy része jó eséllyel gyógyítható, kemoterápia nélkül kezelhető, a szűrésen mégis csak a meghívottak alig 40 százaléka vesz részt – derül ki a pályázatból. A szakemberekből álló csapat olyan pozitív hangvételű, széles körben terjeszthető, könnyen hozzáférhető, információkkal teli filmet szeretne megalkotni és közzétenni, ami hitelesen tájékoztat a betegségről, annak lefolyásáról, kezelési módjairól.

Az Orvosnő kategória harmadik döntős csapata a Feledhetetlen - Demencia Tanácsadó projekt. Csapatvezető: dr. Melcherné dr. Kázár Ágnes Eszter, csapattagok: dr. Legényné Fazekas Zsuzsanna, Nehézyné Kocsis Gyöngyi, Kissné Győri Beáta, Filkóházi Erika. Bemutatkozó anyaguk szerint: "Félünk az öregedéstől, az „elbutulástól”, attól, hogy egyszer majd teher leszünk azok vállán, akiket szeretünk. (...) Ágnes édesanyja pedagógusként dolgozott, ma is köztiszteletnek örvend, sokan ismerik. A demenciával foglalkozó szakember családtagként szembesült azzal, hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznie a gondozó családoknak, családtagoknak. Magyarországon több százezer embert érint a probléma, miközben alig tudunk róla valamit. Könnyen rémálommá válik életünk, mikor szembe kell néznünk szerettünk betegségével. A csapat vallja, hogy mindenkinek jár a minőségi időskor. A korai diagnózis kulcsfontosságú. Ez teszi lehetővé az időben induló gyógyszeres kezelést, mely sok-sok évre teheti a betegek életét élhetőbbé és teljesebbé. A Feledhetetlen - Demencia Tanácsadó létrehívása egészségügyi és szociális szakemberek összefogásával a prevenció és a szűrés mellett fel szeretné kutatni a demenciával élőket, a gondozó családokat és segítséget kíván nyújtani számukra."

*

A Richter Anna Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket – olvasható a díj honlapján. A Richter Gedeon Nyrt. a Richter Anna Díj zsűrije és a közönség által legjobbnak ítélt ötleteket díjazza, ezek kivitelezéséhez anyagi támogatást nyújt, valamint megmutatja azokat a nagyközönségnek, sajtónyilvánosságot biztosít számukra és segíti megvalósulásukat. A zsűri döntése alapján a 12 pályázat közül 5 kaphat majd 4-4 millió forintot projektje megvalósítására. A közönségdíjról az online szavazók döntenek majd, a közönségszavazás a díj honlapján érhető el kategóriák szerinti bontásban. Szavazni február 28-ig lehet, az eredményhirdetés március 8-án, nőnapon lesz.

hirdetés

Könyveink