2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Uniós polgári kezdeményezés az e-cigarettáról

Az Európai Bizottság február 20-án nyilvántartásba veszi azt az európai polgári kezdeményezést, amely szigorú termékminőségi előírásokat, biztonsági és gyártási normák kötelező betartását, valamint a fiatalok védelmét biztosító felelős forgalmazási szabályokat követel az elektronikus cigarettánál.

A Követeljük az elektronikus cigaretta intelligensebb szabályozását! elnevezésű kezdeményezés olyan egyedi jogszabály kialakítására irányul, amely egyértelműen elkülöníti az elektronikuscigaretta-termékeket a dohánytermékektől és a gyógyszerektől. A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó európai bizottsági döntés csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság az eljárás ezen szakaszában nem vizsgálta, hogy az elektronikus cigarettában lévő folyadék mennyire ártalmas az egészségre.

A nyilvántartásba vételt követően egy éves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Ha a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. Eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés hivatalos nyilvántartásba vétele után lehetővé teszi, hogy egymillió, a tagállamok legalább negyedéből származó ember felkérje az Európai Bizottságot jogi aktusokra vonatkozó javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink