hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Új könyv a betegtájékoztatás piacán

Könyvet szerkesztettek Rangos Katalin orvosinterjúiból, melyek kedd esténként, a Klubrádióban hallhatóak. Mi is ott jártunk a bemutatón.

Betegként felkeresni az orvost – ettől a lehetőségtől a könyvbemutatón elhangzottak szerint irtózik Rangos Katalin, ugyanakkor érdeklődik az orvostudomány aktuális vívmányai iránt. Orvosokkal készülő interjúsorozatának ötletét ezen kívül az adta, hogy korcsoportjában egyre több egészségügyi problémával találkozik, környezetében egyre több kérdés merül fel a gyógyítással kapcsolatban. Az egészségügyi ellátórendszer nehézségei mellett úgy érezte, kölönösen nagy szükség van arra, hogy tájékoztassa a nagyközönséget a betegségek kezelési lehetőségeiről. Mint mondta, munkája során rendkívüli kettősséget tapasztalt ezen a téren. Az általa megismert orvosok tudása, sőt, Rangos meglátása szerint az eszközpark is, amelyet a kórházakban használnak, a világon bárhol megállná a helyét, míg a struktúra romokban hever. Utóbbi tény egyébként szándékosan nem jelenik meg az interjúkban. A riporter elmesélte, interjúalanyai inkább azon vannak, hogy kidugják a fejüket az őket körülvevő vízből, nem szívesen beszélnek annak mélységeiről, és az ő célja sem az volt, hogy bemutassa a magyar egészségügy helyzetét.

Miről szól a könyv?

A képzett beteg című kiadványban összesen huszonhat interjú található az orvostudomány legkülönbözőbb területeinek képviselőivel, főként "sztárorvosokkal", így a nyilatkozók között fellelhető Merkely Béla és Varga Péter Pál nevétől Nékám Kristófén át Bodoky Györgyéig, ám Rangos Katalin nem feltétlenül a hírességekre vadászott: arra törekedett, hogy szakterületén jártas, és egyben, ha kell, közérthetően kommunikáló szakorvosokat találjon. Utóbbi szempont épp olyan  fontos volt, mint az előbbi. A riporter laikusként kérdez, az orvos válaszának közérthetőnek kell lennie – ez volt a cél.

Alapvetően azonban nem egy-egy orvos, hanem egy-egy téma keltette fel Rangos érdeklődését: figyelte-figyeli az egészségügyi híreket, és ha valami érdekességre bukkan, felkutatja a téma szakértőjét. (Az orvosi szubkultúrát nem nehéz felderíteni – számolt be újságírói tapasztalatairól, melyek szerint a kiemelkedő szakemberek is egyszerűen elérhetőek – bár – fűzte hozzá – nem esik feltétlenül egybe a jó riportalany készsége a jó orvosi készségekkel.) Így választotta ki a kötetben szereplő betegségeket, illetve gyógyítási módszereket, melyek között megtalálható a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a protézisbeültetés, az allergiás megbetegedések, illetve korszerű kezelésük, a leukémia és az őssejtterápia, az ultrahangos fiatalítás, a pajzsmirigy betegségei, az emlőrák, a mellplasztika, az infarktus szívkatéteres kezelése, az égési sérülések ellátása, vagy az, hol tartanak jelenleg az onkológiai gyógyszerkísérletek és szűrési lehetőségek.

A szerzőn kívül a könyvbemutató másik felszólalója dr. Gáspár Lajos szájsebész volt, aki a szájüregi rákról, a herpeszről és az ínysorvadásról nyilatkozott a riporternek, valamint a szakterületén alkalmazott lézerterápiás lehetőségekről.  Gáspár szerint kulcskérdés az orvos kommunikációja, a betegséget, a diagnosztikus és terápiás lehetőségeket érthetően kell elmagyarázni a beteg számára, többek között azért is, hogy adott esetben aztán az érintett maga dönthessen a felkínált kezelési lehetőségek közül. Ehhez nem kevés figyelem és tehetség is kell – mondta a szájsebész –, hiszen alkalmazkodni szükséges az adott beteg pillanatnyi pszichés állapotához, iskolázottságához, stb. Mivel az orvos még így sem lehet biztos abban, hogy páciense megértette az átadott információkat, óriási jelentősége van Rangos Katalin könyvének, különösen ha azt vesszük, hogy Magyarországon hiányzik az egészségtan oktatása. A lakosság így nem meglepő módon meglehetősen tudatlan, és nincsenek meg az alapok sem az orvos szavainak megfelelő értelmezéséhez. Pedig a gyógyítónak fontos, hogy egyenrangú félként tekinthessen páciensére és egy nyelvet beszéljenek, mert a beteg akkor tud jól dönteni sorsáról, ha eléggé képzett – mondta Gáspár Lajos, majd hozzáfűzte: különösen fontos az egészségügyi szakújságírás a mai világban, amelyben az orvosi szakterületek jelentős mértékben specializáltak. Lehetetlen, hogy egy orvos egy személyben mindent tudjon akár csak egy szakterületről is. Az információhalmaz óriási, és annak minden egyes szeletéről kizárólag az adott specializáció szakértője tudja elmondani az összes közérdekű tudnivalót.

A kötetben szereplő interjúk stílusa tudományos és szórakoztató elemeket is magában foglal, és ez köszönhető mind a kérdező hangvételének, mint azoknak a sztoriknak, példáknak, amelyek egyik-másik beszélgetést gazdagítják. Rangos Katalin szerint a szövegekben az orvosok személyisége is átjön, és ők mind nagyon érdekes emberek.

A rádiósorozat kedd esténként a Klub rádióban továbbra is folytatódik, de hogy lesz-e a könyvnek második része, az a most kiadott kötet fogadtatásán is múlik. Rangos Katalin rádióbeszélgetéseit Szalay Marianne fogalmazta írott szöveggé; a könyv a Park kiadó gondozásában látott napvilágot.

Radnai Anna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink