hirdetés
hirdetés
2020. október. 01., csütörtök - Malvin.
hirdetés

Szobrot állítottak háziorvosuknak

A helyiek maguk kezdeményezték és adományokat is gyűjtöttek arra, hogy elkészüljön egykori orvosuk szobra, közölte a Weborvos.

hirdetés

– Jól tudjuk, az emberiség évezredek óta állít szobrokat, politikusok, államférfiak sok esetben saját hatalmukat erősítik ezzel, mi most más célból vagyunk itt. Ezt egy kis közösség: a gyáliak, kecskésiek és a szentmihályiak állították egy olyan embernek, aki nagyon sokat betegeiért, önzetlensége, életpályája azóta is példaértékű. Az itt élő emberek nagybetűs doktoruknak állítottak emléket – hangsúlyozta köszöntőjében Nógrádi Tibor, a városrész korábbi önkormányzati képviselője Fülöp Pál szobrának ünnepélyes leleplezésén.

Az orvos egykori betegei, tisztelői és családtagjai a hét végén a Szent Mihály Plébánia előtt gyűltek össze. Az itt élők nemcsak kezdeményezték a szobor elkészültét, az árát is összeadták, azért, hogy méltó emléket állítsanak Fülöp Pálnak, aki 1901-ben született Endrődön. Szegeden végezte el az orvostudományi egyetemet: sebész, fogorvos és háziorvos lett. A második világháború után Szegeden körorvosként dolgozott, majd társadalmi munkában három orvosi rendelőt építtetett: Szentmihályon, Kecskés-telepen és Gyálarétén, sőt a szentmihályi bölcsőde megépítése is a nevéhez fűződik.

– Kivételes tudással rendelkezett, és az sem számított, hogy éppen karácsony vagy vasárnap van, az első mindig a beteg volt. A kisebb sebészeti beavatkozásoktól kezdve a foghúzásig mindent elvégzett a rendelőjében, írja a Délmagyar alapján a lap.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink