2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Szlovákiában is a hálapénz...

A legtöbb csúszópénzt egészségügyi szolgáltatásokért fizetnek, és főleg a magyar nemzetiségűek, hangzott el az InfoRádióban.

A felmérés szerint, amelyről az InfoRádió számol be, és amelyet a Transparency International Szlovákia kérésére áprilisban készített a Focus ügynökség, az derül ki, hogy a lakosság több mint fele, azaz 51 százaléka még mindig nem jelentené be a korrupciót.

Azok, akik hajlandóságot mutatnak erre, leginkább 40 feletti képzett személyek, vállalkozók, vagy olyanok, akiknek átlag feletti a keresetük, jobboldali irányultságúak, illetve liberálisan gondolkodók. A felmérésből nem derül ki, miért növekedett a hajlandóság a korrupció elleni küzdelemre.

Gabriel Šípoš, a Transparency International Szlovákia igazgatója szerint egyrészt a lakosság jobban megbízik a rendőrségben, mint pár éve, másrészt pedig megnövekedett a társadalmi nyomás, mely elvárja a korrupció ellenes nyilvános fellépést – mint azt például a Fehér holló díj kitüntetettjei tették. Šípoš pozitívan értékelte azonban, hogy egyre többen tudnak arról a törvényről, amely védelmébe veszi a korrupció bejelentőit.

A felmérés rámutatott, hogy a megvesztegetés továbbra is elterjedt jelenség Szlovákiában. A megkérdezettek 11 százaléka vallotta be, hogy az elmúlt évben fizetett csúszópénzt. Leginkább idős, alacsony jövedelmű, illetve magyar nemzetiségű személyek tesznek ilyet, és főleg egészségügyi szolgáltatásokért fizetnek csúszópénzt.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink