2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Orvostechnikai cégeket bemutató körút Tajvanon

2019 decemberében a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöksége meghívást kapott Tajvanba egy kiemelt orvostechnikai cégeket bemutató országos szakmai körútra. A hazai gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó szolgáltatók szervezetének képviselőjét a TAITRA (Taiwan Trade; Tajvan első számú kereskedelemfejlesztési nonprofit szervezete) látta vendégül. Hári Zita beszámolója.

Amikor megtudtam, hogy lehetőséget kapok a FESZ, sőt egész Magyarország képviseletére, igyekeztem tanulmányaimból felidézni, mit is tudok erről a távoli országról. Gyorsan rájöttem, hogy az elhelyezkedésén kívül nem sokat, de az internet rengeteg információval látott el előzetesen – számadatokról, emberekről, közlekedésről, az ételekről, az életről, és persze a meglátogatott cégekről.

De nézzük először magát az országot! A sziget kb. Dunántúl nagyságú, a Csendes-óceánban található, nem messze Kína partjaitól. Északról a Japán szigetvilág és a Kelet-kínai-tenger, délről a Fülöp-szigetek határolják. Mivel a sziget formája hasonlít egy édesburgonyára, az ott élők egy része az „édesburgonya gyermekének” nevezi magát.

Tajvan a Ráktérítő vonalában helyezkedik el, éghajlata szubtrópusi. Látogatásom december elejére esett, kellemes 20–25 fok volt napközben, amit rendkívül élveztem, de a helyiek folyamatosan panaszkodtak a hűvösre. Szerencsém volt, csak az érkezésem napján esett az eső, igaz, végeláthatatlanul. Az ilyen erős esőzések nem ritkák, de inkább a tavaszi monszun időszakban.  A sziget tektonikai összetétele miatt a szeizmikus veszélyek térképén az elsők között szerepel: nem ritkák a földrengések, amelyek közül a kisebbekhez az emberek úgy hozzászoktak, mint az esőzéshez.

Tajvan ma a Kínai Köztársaság része.  A '60-as, '70-es évekre virágzó, iparosodott országgá, az ázsiai tigrisek egyikévé, és azóta töretlen fejlődésen megy keresztül. Tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek és az APEC-nek; a világ 26. legnagyobb gazdaságával rendelkező ország. Fővárosa Taipei. Az ország lakosainak száma 23 millió, így a városokban igazán érezhető a nagy népsűrűség, ami miatt, és persze az iparosodottság következtében Tajvan egyes területein nagy a környezetszennyezés.

Tajvanon a férfiak születéskor várható élettartama 1998 és 2008 között 73,1 évről 75,5 évre, a nőké 78,9 évről 82 évre nőtt, amit az ország a többi közt a „kiválónak” minősített egészségügyi ellátási rendszernek tulajdonít. (Magyarországon a születéskor várható élettartam a férfiak esetében 72,40, a nőknél 78,99 a KSH 2017. évi adatai alapján.) Az egységes egészségbiztosítási rendszer 1995-től van érvényben, és mindenkinek kötelező csatlakozni hozzá, beleértve a Tajvanon négy hónapnál tovább tartózkodó külföldi állampolgárokat is. A biztosítás mértéke a mindenkori adózó jövedelem 4,55%-a. Az egészségbiztosítás keretein belül 24 000 intézményben vehetők igénybe a szolgáltatások; a biztosítás olyan drága beavatkozásokra is kiterjed, mint a szervátültetés vagy a HIV/AIDS‑terápia. 2008-ban 515 kórház és 19 659 rendelőintézet működött az országban. 2008-ban a legtöbb halálesetet okozó betegség a rák valamely formája volt, a második és harmadik helyen a szív‑ és érrendszeri megbetegedések, a negyedik helyen pedig a tüdőgyulladás állt.

Na, de ezek azok az adatok, amiket a Wikipedián bárki elolvashat. Lássuk, én mit tapasztaltam ezen az egyedülálló utazáson!

A legtöbb emberben, így bennem is erősen élnek a sztereotípiák. Amikor meghallottam, hogy a China Airlines-al kell utaznom, mivel ők Tajvan egyik legnagyobb légitársasága, és a hazai cégek támogatása miatt velük kell utazni, kissé megrémültem: egy kínai repülőtársasággal olyan messzire? Hallani, hogy az ázsiai légitársaságok igazán kitesznek magukért, de mégis: a kínairól nem ez az első, ami beugrik... Frankfurti átszállással utaztam Taipeibe 13 órát – a világ egyik legmodernebb, legbiztonságosabb repülőgépének a fedélzetén. Megérkezésemkor a szálloda személyzete várt, és egy 45 perces autóúttal a város központjában levő szállodába fuvaroztak.

Itt már alkalmam volt látni, hogyan keveredik a szocreál és a modern az építkezésben: hatalmas felhőkarcolók és lerobbant viskók, hat sávos autópályák és elhanyagolt területek.

Az első napot akklimatizálódással töltöttem, mivel a + 7 órás időeltolódás okoz egy kis zavart az alvásban. Azt már megtanultam, hogy csak a helyi időre szabad koncentrálni, aszerint élni, és akkor viszonylag gyorsan megy az átállás.

 

Turistaként nagyon szeretem a városnéző buszokat. Bár a budapesti forgalomban nem a barátaim, egy másik városban mindig felülök rájuk. Így tettem ezt Taipeiben is, ahol egy csaknem kétórás körúton be is jártuk a város főbb nevezetességeit, legfontosabb látnivalóit.

A leghíresebb épület a városban a Taipei 101 torony, mely 508 m magas, jelenleg a világ 7. legmagasabb épülete. A gyakori földrengések és tájfunok miatt speciális kilengésgátló ingát helyzetek el benne. Látogatásom napján gyönyörű napos idő volt, így a 89. emeletről, ahová a világ egyik leggyorsabb liftje vitt fel, körbe a messzi tájat és a várost lehetett csodálni.

A tajvaniak számára nagyon fontos az étkezés. Sokat esznek, mégsincs elhízott ember közöttük; ételeik nagyon sok zöldséget, halat, rizst tartalmaznak. Olyannyira evésközpontúak, hogy nem azt kérdezik meg egy-egy találkozáskor, hogy „hogy vagy?”, hanem azt, hogy „ettél már?”. Az ételekkel és italokkal volt néhány kalandom, beszéljenek a képek önmagukért!

A TAITRA helyi irodája nagyon intenzív, átfogó orvostechnikai cégbemutató utat szervezett. Egy nagyon felkészült fiatal hölgy, Cherry Chen volt a segítőm, akinek köszönettel tartozom mindenért.

A tajvaniak élete a szervezettségről tanúskodik. Fegyelmezett sorban állasok a tömegközlekedésben, másodperc pontosággal közlekedő vonatok, melyek 300 km/h sebességgel szelik át a szigetet. Így közlekedtünk mi is városról városra, hogy a különböző orvostechnológiai cégekkel találkozhassunk.

Minden meglátogatott cégről elmondható, hogy a maguk területén kimagasló eredményeket értek el viszonylag rövid idő alatt, hogy olyan innovatív fejlesztéseik vannak, amelyekkel a világ előtt járnak. Ezek a cégek Ázsiában kivétel nélkül a legismertebbek között vannak, nagyon sokan már az USA-t is meghódították. Jelenlegi céljuk bejutni az Európai Unióba. Látogatásaimkor arról bizonyosodtam meg, hogy olyan termékkörökkel, orvostechnikai eszközökkel rendelkeznek, amelyekkel nagyban hozzájárulhatnának a magyar egészségügy fejlesztéséhez, hatékonyabbá tételéhez. A startup fogalma Tajvanon igazán kézzelfogható. Szinte majd mindegyik meglátogatott „induló vállalkozás” alig néhány éves múlttal, iszonyatos technológiai fejlettséggel és gyártó kapacitással rendelkezik.

A mesterséges intelligenciát úgy használják, mint mi a telefont. Ennek segítségével olyan hatalmas adatbázisokkal dolgoznak, hogy a diagnosztikai idő a töredékére csökken és a hiba lehetősége is minimalizálódik. Az új műtéti technikák, ezközök kifejlesztése a műtéti idők lerövidülését, a műtők jobb kihasználtságát is eredményezik, emiatt szinte nincs várakozási idő, ami életet menthet, és gazdaságossági szempontból sem elhanyagolható.

Érdekes, hogy szinte minden cég iOS-re (Apple) fejleszti a szoftvereit, amit a biztonságosággal magyaráznak. Bár az USA Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézetének (NIST) útmutatója nem támogat bizonyos termékeket, az Apple (IOS) széles körben biztonságosabb operációs rendszernek tekinti az Androidnál. Legyen egyértelmű, mindkét operációs rendszer megfelelő módon biztosítja az orvosi alkalmazások, vagy más elektronikus egészségügyi nyilvántartás (EHR) biztonságos csatlakozását. Az Android előnye, hogy az azt futtató mobil eszközök általában olcsóbbak, így több felhasználó és elérhetőbb mobil egészségügyi (mHealth) alkalmazás csatlakozik hozzá. A biztonságot illetően azonban az iPhone és az iPad felhasználók vannak előnyben. A tanulmányok kimutatták, hogy a mobil rosszindulatú programok sokkal nagyobb százaléka Android alapú. Ennek oka az Android globális népszerűsége és a nyílt forráskódú megközelítés. Az Apple ezzel szemben szigorúan ellenőrzi, hogy mely alkalmazások érhetők el az App Store-ban, s ez az ellenőrzési folyamat szinte az összes rosszindulatú szoftvert feltárja és kiiktatja.

A hétköznapi okostelefonok vagy táblagépek felhasználói számára tehát az Apple biztonságosabb környezet. Az egészségügyi szolgáltatóknak ezt szem előtt kell tartaniuk, amikor klinikai munkájukhoz kiválasztják a legjobb mobil egészségügyi eszközt.[1] Tajvanon egyébként kimagasló szakmai oktatási programok vannak, szinte minden cég együttműködik a legnevesebb egyetemekkel az országban. Már a diákokat felkészítik a legújabb orvostechnikai eszközök használatára, és később nagyon magas színvonalú továbbképzési rendszert működtetnek a szakdolgozók minden szintjének. A továbbképzéseket a cégek szervezik, a hallgatók ott ismerhetik meg a legújabb technológiákat, orvostechnikai vívmányokat. Az állam is támogatja az oktatást; érettségi után 2 éves ösztöndíjat biztosítanak, akár az országon kívülre is. Nagyon sok tajvani diák jár amerikai egyetemekre, és onnan visszatérve hasznosítják, fejlesztik tovább az ott tanultakat.

Szeretném név szerint megemlíteni a cégeket, amelyeknek ezúton is köszönetet mondok kedvességükért, lelkesedésükért, professzionális bemutatóikért. Igazán érdekessé és felejthetetlenné tették a Tajvanon töltött hetemet. Sokszor úgy éreztem magam, mintha egy sci-fi filmben ülnék; tátott szájjal hallgattam, hol is tartanak, s szinte hihetetlen volt, hogy ez már a valóság.

  • Advanced Biomedical Tecchnology Inc. – 3D nyomtatás, anyag előállítás, protézisek
  • EBM Technologies – Mobilon futó betegnyilvántartás, Mammográfia mesterséges intelligencia segítségével történő diagnosztikája
  • BenQ – Kötszerek, sterilizáláshoz csomagoló anyagok AFC Asiatic Fiber Corporation – Speciális anyagok, műtéti ruházathoz, sport ruházathoz
  • EPED Inc. – Minimál invazív műtéti eljárások
  • Surglasses – speciális szemüveg műtétekhez, 3D boncasztal műtéti javaslattal, és oktatási célra
  • MedicalTek Co., Ltd – 2D-3D műtéti eljárások, oktatások
  • APEX – légkamrás matracok, házi és intézményi felhasználásra
  • AmCad BioMed Corporation – Pajzsmirigy UH, gyorsabb, pontosabb diagnózis tumorok esetén, horkolás vizsgálat 10 perc alatt 

Azt gondolom, minden meglátogatott cég megérne egy külön fejezetet. Remélem, hamarosan hazánkban köszönthetjük a tajvani cégek képviselőit, hogy elérhető áron, világszínvonalat hozzanak a magyar egészségügybe.

 

1. Forrás: Mobius MD

Hári Zita
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink