2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nőtt az orvosokba vetett bizalom Magyarországon is

Magyarországon 2019 és 2021 között nőtt az orvosokba és a tudósokba vetett bizalom – ismerteti az Ipsos felmérését a VG.

Az Ipsos nemzetközi kutatást készített az egyes hivatások társadalmi elfogadottságáról. A 28 országos globális vizsgálatból kiderül, hogy az elmúlt években az orvosi hivatás vált a legtámogatottabb szakmává világszerte. A megkérdezettek 64 százaléka megbízhatónak ítélik az orvosokat, 61 százalékuk a tudósokat, 55 százalékuk pedig a tanárokban bízik meg.

Míg számos szakma megítélése alig változott az elmúlt néhány évben, a koronavírus-járvány idején megerősödött az orvosok helyzete, és megelőzték a tudós szakmát is, amely korábban a legelfogadottabb volt. A járvány első három hulláma alatt vizsgált országok csaknem kétharmadában megbízhatónak ítélik a tudósokat (64 százalék), ami hét százalékpontos növekedés 2019 óta.

Az orvosokba vetett bizalom legnagyobb változásai az elmúlt években Magyarországon és Chilében történek: az orvosokat megbízhatónak minősítők aránya 19 százalékponttal emelkedett 2019 és 2021 között.

A tudósokat a megkérdezettek 61 százaléka tartja megbízhatónak, a tudósokba vetett bizalom legnagyobb növekedése 2019 óta Szaúd-Arábiában (plusz 17 százalékpont) és Magyarországon volt  – ismerteti az Ipsos felmérését a VG.

 

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink