2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nemzetközi akkreditációt szerzett a gyógytornász képzés

A World Confederation for Physical Therapy (WCPT) minőségi tanúsítványát nyerte el öt évre az SE Egészségtudományi Kar (ETK) ápolás és betegellátás szakának gyógytornász szakiránya.

A World Confederation for Physical Therapy az egész világon elismert, magas presztízsű szervezet, melynek 190 tagországban 450 ezer gyógytornász-fizioterapeuta tagja van – ismertette dr. Nagy Zoltán Zsolt. A világszervezet célja a fizioterápia magas szakmai minőségének biztosítása az oktatás, a klinikai gyakorlat (szakmai irányelvek, protokollok) és a kutatás területén egyaránt. Ennek érdekében létrehoztak egy akkreditációs bizottságot, melynek mint „legfelső hatóságnak” kompetenciája a különböző országok gyógytornász-fizioterapeuta képzései szakmai színvonalának minősítése. „A Fizioterápiai Tanszéken dolgozó oktatókkal együtt meg voltam róla győződve, hogy az itt folyó oktatás kellően magas színvonalú a minősítés megszerzéséhez, és néhány évvel ezelőtt kaptunk erről egy megerősítést a WCPT elnökétől, Marilyn Moffattól is, aki a tanszéken tett látogatása után úgy vélte, érdemes lenne elindítani a Semmelweis Egyetem gyógytornász képzésének nemzetközi megmérettetését” – mondta a dékán.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A WCPT előírásának megfelelően először egy 545 oldalas angol nyelvű akkreditációs anyagot kellett elkészíteni a képzés személyi és tárgyi, infrastrukturális feltételeiről, valamint teljes szakmai tartalmáról. Ezen kívül be kellett nyújtani a gyógytorna-fizioterápia területét érintő teljes jogszabályi háttéranyagot, és részletesen ismertetni kellett a képzési kimeneti követelményeit, a hivatalos szakmai kompetenciákat, az alapnyilvántartási rendszert, a működési nyilvántartás engedélyeztetésének és megújításának folyamatát, a továbbképzési kötelezettségek szabályozását is – ismertette az akkreditáció menetét dr. Horváth Mónika. Miután a Nemzetközi Akkreditációs Bizottság megfelelőnek minősítette a benyújtott anyagokat, az akkreditációs folyamat következő lépése a helyszíni ellenőrzés volt – tette hozzá a tanszékvezető.

A minőségi tanúsítvány 5 évre szól, majd újabb ellenőrzés következik a minőség megtartása és a további fejlődés érdekében. A dékán hangsúlyozta, hogy a tanúsítvány különösen nagy jelentőségű az angol nyelvű gyógytornász képzés szempontjából, hiszen a képzés nemzetközi elismertsége nagymértékben leegyszerűsíti a diplomahonosítási eljárásokat.

A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink