2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az öngyilkosság világnapja komoly figyelmeztetés!

Lépjünk időben az öngyilkosságok ellen!

Lépjünk időben az öngyilkosságok ellen! – kéri az öngyilkosság-megelőzés világnapja alkalmából a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum.

Mint írják, "mentális krízishelyzet van. Ez talán leginkább az öngyilkosságok számán látható, amely ugrásszerűen nőtt az utóbbi időben, főleg a tinédzserek körében. A járvány, a lezárások, majd a háború, a drasztikusan emelkedő árak talán soha eddig nem látott mértékben hagytak, hagynak nyomot az emberek lelkében. Ráadásul a pszichiátriai ellátást viselte meg leginkább a COVID időszaka. Ma,az öngyilkosság megelőzésének világnapján hívja fel a figyelmet a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, hogy észleljük a jeleket és tegyünk közösen az öngyilkosságok megelőzéséért!

Már szinte nincs olyan híradás, ahol ne hallanánk arról,hogy valaki önkezével vetett véget életének, nem egyszer másokat is a halálba rántva (kiterjesztett öngyilkosság). Utóbbinak egyik, de korántsem egyetlen példája a Germanwings 9525-ös járatának története, amely 160 halálos áldozatot követelt.Az öngyilkosság most már nem egy elszigetelt jelenség, hanem beköltözött mindennapjainkba. A COVID, a háború és a gazdasági krízishelyzet visszafordította a csökkenési tendenciákat.Több, mint 30 éve nem volt ekkora ugrás. Különösen a fiatalokat viselte, viseli meg az elmúlt időszak. A magyar társadalomban a standardizált, tehát a 100 000 főre kivetített öngyilkossági mutatók hagyományosan rosszak, világviszonylatban, durván a hatvanas évek közepétől a rendszerváltásig ez konkrétan a világ élvonalát jelentette. Azóta stabilan és nagyjából egyenletesen csökkennek a számok, illetve csökkentek-2020-ig.

Nemzetközi összevetésben a pozitív trend mellett sem nevezhetők ezek a számok kedvezőnek: a 2019-es adatok alapján Magyarország a világlista első harmadában található, nagyjából egy kategóriában Japánnal, az Egyesült Államokkal vagy Kazahsztánnal. Az időskorúak száma e tekintetben Európában kiemelkedő. Világszerte több mint 800 000 ember követ el öngyilkosságot évente.Ez azt jelenti, hogy valahol a világban 40 másodpercenként újabb és újabb ember végez magával. A tényleges szám valószínűleg ennél is magasabb, mivel az öngyilkosság érzékeny téma, ráadásul egyes országokban törvénytelen is, ennél fogva nem minden esetet jelentenek be.

A kísérleteket, melyek száma aránytalanul magasabb, nem is jegyzik. A 15–29 éves korosztályban az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok. A legtöbb országban az öngyilkossági ráta a 70 évnél idősebbek körében a legmagasabb. Az öngyilkosság közvetlenül vagy közvetetten társadalmunk nagy részét érinti.

Előjelek: Amikor úgy tűnik,hogy nem vagyunk képesek megbirkózni az élet kihívásaival,szélsőséges stresszt élhetünk át. Amikor valaki számára az érzelmi gyötrődés elviselhetetlennek tűnik, olyankor annyira elhomályosulhat a gondolkodása, hogy a halál érződik az egyetlen lehetőségnek. Úgy érezheti, hogy senki sem tud segíteni, ami pedig társadalmi elszigetelődéshez vezethet. Ez tovább súlyosbítja a gyötrelmeket, valamint a megrekedtség és reménytelenség érzését,ami végül oda vezethet, hogy az öngyilkosság tűnik az egyetlen lehetőségnek.

Amikor valaki bármelyiket produkálja  a következő súlyos előjelek közül, haladéktalanul egészségügyi szakemberhez vagy a hivatalos szervekhez (rendőrség, mentők) kell fordulni segítségért. Önkárosítással, öngyilkossággal való fenyegetőzés, öngyilkosság módjai, eszközei iránti intenzív érdeklődés, a halál, az elmúlás vagy az öngyilkosság, mint a beszélgetések vagy írások témája.

A következő jelek kevésbé sürgős helyzetre utalhatnak, de ne habozzunk felkarolni és megsegíteni azt, akit ezek közül bármelyik jellemez: hangot ad a reménytelenségnek és az élet értelmetlenségének, düh, harag vagy bosszúvágy jellemzi megnyilvánulásait, vakmerően, meggondolatlanul viselkedik, csapdában érzi magát, több alkoholt vagy gyógyszert fogyaszt, visszahúzódik barátaitól, családtagjaitól vagy általában az emberektől, szorongást vagy nyugtalanságot érez, vagy szélsőségesen ingadozik a hangulata, álmatlansággal küszködik vagy állandóan alszik, tehernek érzi magát mások számára.

Az öngyilkosságot megkísérlők közül nem mindenki adja mások tudtára a szándékát, de zömüknél megfigyelhetők az ilyen figyelmeztető jelek. Komolyan kell tehát venni ezeket az előjeleket! Még ha nem is áll rendelkezésre azonnal egy szakember, a valóban gondoskodó barátok és családtagok erejét nem lehet eléggé hangsúlyozni," írja közleményében a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum.

 

(forrás: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, MTI-OS)

cimkék

hirdetés

Könyveink