2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jelképesen kitüntetnek minden egészségügyi dolgozót

A COVID19-en túl a hazai tüdő- és szívtranszplantáció jelene és jövője, valamint a hazai májátültetés 25. évfordulója lesz a főtéma a szervátültetettek idei találkozóján, amelyet immár tizennyolcadik alkalommal rendez meg a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ).

A járványügyi helyzetre tekintettel rendhagyó módon, online tartják meg szeptember 26-án a szervátültetettek idei országos találkozóját. Az érintettek élő közvetítés útján kísérhetik figyelemmel a Magyar Sportok Háza konferenciatermében zajló eseményt, ahol időszerű, hasznos információkkal szolgálnak a koronavírus elleni védekezésről, továbbá nagy tekintélyű szakértők tartanak előadásokat többek között a szervdonáció és -koordináció aktuális kérdéseiről. A workshop egyik beszélgetésén megszólalnak a donor családtagok is.

A rendezvényen dr. Hartyánszky István, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke és Berente Judit, az MSZSZ elnöke adja át A Szervátültetettek Szolgálatáért díjakat, az elismerő okleveleket, valamint egy jószolgálati nagyköveti kinevezést is.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2018-ban, fennállásának 20. évfordulója alkalmából alapította meg a díjat – Fotó: MSZSZ
A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2018-ban, fennállásának 20. évfordulója alkalmából alapította meg a díjat – Fotó: MSZSZ

„Idén A Szervátültetettek Szolgálatáért díjat jelképesen valamennyi egészségügyi dolgozónak odaítéltük, akik a járvány kitörésekor, a világméretű félelem idején sem maradhattak  otthon, hanem esküjükhöz hűen életeket mentettek, betegeket ápoltak, és teszik ezt jelenleg is” – mondta el Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. 

A Szervátültetettek Szolgálatáért díjat nyolcan kapják, köztük dr. Görög Dénes sebész, aki 25 évvel ezelőtt részese volt a hazai májátültetési program elindításának, és az első műtétnek is; valamint dr. Elek Jenő aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, akinek kulcsfontosságú szerepe volt a magyar tüdőtranszplantációs program aneszteziológiai profiljának kialakításában, továbbá Szabó László, a Magyar Paralimpia Bizottság elnöke.

Elismerő oklevélben nyolcan részesülnek, köztük Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Szervátültetettek Szolgálatáért Média-díjat Törőcsik Zsoltnak, a Kossuth Rádió felelős szerkesztőjének, valamint Várkonyi Attilának, a Retro Rádió műsorvezetőjének ítélték oda.

Jószolgálati nagyköveti kinevezést adnak át a KNK PR&Média Ügynökség ügyvezető igazgatójának, Knapcsek Katalinnak.

Az esemény szeptember 26-án az MSZSZ Facebook-oldalán kísérhető figyelemmel.

 

Idén júliusig 11 000 szervátültetés történt Magyarországon, ezen belül  1100 májtranszplantáció.

A vesetranszplantációs program 1973-ban indult a SOTE I. sz. Sebészeti Klinikán, dr. Perner Ferenc vezetésével. 1979-ben Szegeden, 1991-ben Debrecenben és végül 1993-ban Pécsett is megkezdődött a program.

1994-ben megnyílt Budapesten a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, és a következő évben megindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program. A klinikán programszerűen szív-, tüdő-, vese-, valamint kombinált hasnyálmirigy- és veseátültetést is végeznek.

Az első szívátültetést 1992-ben hajtotta végre dr. Szabó Zoltán professzor a budapesti Ér- és Szívsebészeti Klinikán. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-beültetést 1998-ban dr. Kalmár Nagy Károly kezdte meg a pécsi Sebészeti Klinikán, 2004 óta Budapesten is történik ilyen beavatkozás.

2013-ban Magyarország belépett az Eurotranszplantba.

Tüdőátültetés 2015 decembere óta történik Magyarországon. Elindításáért, feltételeinek megteremtéséért 10 évig küzdöttek Lang György és Rényi-Vámos Ferenc professzorok.

 
(forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége, knkpr.hu)
hirdetés

Könyveink