2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jeles gyermekgyógyászokat ismertek el az MGYT nagygyűlésén

A Magyar Gyermekorvosok Társasága éves elismeréseit a szervezet nagygyűlésén, Pécsett vehették át a kitüntetettek.

Az ünnepélyes emlékülésen nemcsak a „hagyományos” díjakat osztották ki, hanem egy újat is alapítottak: az Oláh Éva-emléktollat a Gyermekgyógyászat folyóiratban megjelent legjobb esetismertetés első szerzője kaphatja meg.

A Schoepf-Merei-emlékérmet dr. Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora, professzor emeritus kapta Schoepf-Merei Ágost emlékének ápolásán túl a gyermekgyógyászat, a gyermekegészségügy és a társasági élet területén kiemelkedő jelentőségű szakmai, szakmapolitikai munkássága elismeréseképpen. A díjazott online jelentkezett be és tartotta meg Schoepf-Merei Ágost emlékelőadását, amelyben a jeles gyermekgyógyász szakmai életútjának részletgazdag ismertetésén túl annak hazaszeretét, hazafiasságát méltatta, bízva abban, hogy a mai fiatalok is hasonlóan gondolkoznak.

A gyermekorvoslás területén kifejtett magas szintű tudományos tevékenység elismeréseként Kerpel Fronius-díjat vehetett át dr. Reusz György gyermekgyógyász, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára. A professzor előadásában az elődök nagysága mellett az utódok fontosságáról is beszélt, bemutatva fiatal kollégáit.

dr. Gárdos László, az MGYT elnöke (b) és a díjazottak balról jobbra : dr. Elmont Beatrix, dr. Póta György, dr. Szabó Éva, dr. Reusz György (Fotó:Gyermekorvosi Hírmondó)
dr. Gárdos László, az MGYT elnöke (b) és a díjazottak balról jobbra : dr. Elmont Beatrix, dr. Póta György, dr. Szabó Éva, dr. Reusz György (Fotó:Gyermekorvosi Hírmondó)

Bókay János-emlékéremben részesült dr. SzabóÉvafőorvos, a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati centrumának vezetője és dr. Póta György csepeli házi gyermekorvos a gyermekgyógyászat, valamint általában a gyermekegészségügy és a társasági élet területén végzett munkája elismeréseként.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága új díjat hozott létre a 2019-ben elhunyt Oláh Éva, a gyermekgyógyászat kiemelkedő alakja, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati klinikájának volt igazgatója tiszteletére. Az Oláh Éva-emléktoll alapítását Veres Gábor, a Gyermekgyógyászat folyóirat korábbi főszerkesztője kezdeményezte. Az emléktollat a lapban megjelent legjobb esetismertetés első szerzője kaphatja. Idén az elismerést dr. Elmont Beatrix, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház gyermekgyógyásza vehette át a Csecsemőkori epilepszia ritka genetikai okai című cikkért.

A Flesch Ármin-díjat dr. Horváth Zsuzsannának, a fővárosi Madarász utcai Gyermekkórház gyermek fül-orr-gégészének ítélték oda kimagasló napi gyógyító és tudományos munkájáért, valamint amiért különösen sokat tesz az elesettekért.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink