2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Több mint 64,5 millió fertőzött a világon

Január 10-ig meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Németországban január 10-ig. Spanyolországban legfeljebb tízen ünnepelhetnek együtt. Nemzetközi kitekintés.

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt január 10-ig "alapvetően minden úgy marad, ahogyan most van". Így továbbra is csaknem teljesen szünetel az idegenforgalom, a vendéglátás, a kulturális élet intézményrendszere és a szabadidő eltöltésére szakosodott egyéb szolgáltatások sora. Az oktatás, a kereskedelem és az ipar viszont továbbra is működik.

A korlátozások legfőbb célja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése feletti ellenőrzés visszaszerzése. Ehhez 50 alá kell szorítani az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó számát. Ez az érték ugyan csökkent az utóbbi hetekben, de így is csaknem 140-en áll. Az országos átlag ugyan jelentős térségi eltéréseket takar, északon és több nyugati tartományban már javul a helyzet, de több keleti tartományban robbanásszerűen emelkedik a fertőzöttek száma, fejtette ki a kancellár, kiemelve, hogy mindent egybevetve "nagyon messze vagyunk a céltól".

A miniszterelnöki konferencia (MPK) és a szövetségi kormány tanácskozásán a többi között a SARS-Cov-2 elleni közösségi immunitás kialakítását szolgáló oltási kampányok előkészítéséről is tárgyaltak. Angela Merkel hangsúlyozta: az első oltóanyagok európai uniós forgalmazási engedélyét ugyan várhatóan még az idén kiadják, de nem érdemes nagy reményeket fűzni ahhoz, hogy rögtön, már 2021 első negyedévében sikerül nagyban javítani a járványhelyzeten az oltásokkal.

Markus Söder bajor kormányfő, az MPK soros alelnöke jelezte: elképzelhetőnek tartja, hogy még tovább kell majd szigorítani a korlátozásokon. Szükség esetén inkább rövidebb időre szóló, de "következetes" intézkedéseket kell tenni, mint hosszabb időre "félig következetes" szabályokat bevezetni, mondta.

A járvány nyár végén kibontakozott második nagy hulláma miatt eredetileg csak novemberre vezettek be új korlátozásokat Németországban. A fertőzések számának robbanásszerű növekedése megállt, de a várt trendforduló nem következett be. Ezért az MPK és a szövetségi kormány legutóbbi, november végén tartott tanácskozásán elhatározták, hogy december 20-ig meghosszabbítják a korlátozásokat, és több szabályt meg is szigorítanak. Az újabb, szerdai tanácskozáson ezt a határidőt módosították január 10-re. A legfőbb szigorítást az jelenti, hogy két háztartás tagjai közül a korábbi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Ezt a szabályt a tervek szerint az ünnepekre - december 23-tól 31-ig - enyhítik, így ismét tízen tölthetik majd együtt az időt.

*

Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb két külön háztartásból nem több, mint tíz ember ünnepelhet együtt - ismertette a spanyol egészségügyi miniszter a szerdán elfogadott szabályozást. Salvador Illa madridi sajtótájékoztatóján elmondta: december 23-a és január 6-a között nem lehet szabadon közlekedni az ország tartományai között, csak kivételes okokkal, mint amilyen például a munkavégzés, az orvosi ellátás, vagy ebben az esetben a közeli hozzátartozó meglátogatása. A tartományok többségében ez nem jelent különösebb változást, mivel a be-, illetve kilépés jelenleg is korlátozott.

Az október 25-e óta érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat szenteste és szilveszter éjjelén hajnali fél kettőig hosszabbítják meg. Most régiónként eltérő, hogy este 10-kor, 11-kor vagy éjfélkor veszi kezdetét.

*

A szállodák és az éttermek mellett a karácsonyi vásárok is zárva maradnak idén Ausztriában a koronavírus-járvány miatt - erről döntött az osztrák kormány szerdán. Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter elmondta: a szállodák és a vendéglátóipari egységek zárva maradnak egészen január 7-éig, ezen túlmenően a karácsonyi vásárok sem nyithatják meg kapuikat. A döntést azzal indokolta, hogy a fertőzésveszély éppen az ilyen helyeken a legvalószínűbb. Ezzel a szigorú intézkedéssel igyekeznek elkerülni a járványgörbe újbóli emelkedését, és remélik, a tervezett január 7-ei nyitás még megmentheti a téli szezont.

Az elmúlt hetekben a sípályák működtetéséről kirobbant vitáról szólva a miniszter elmondta: "Ausztria síelő nemzet, a sípályáknál folynak az előkészületek, és az emberek vágynak a pihenésre és sportra." Mivel azonban a hotelek és éttermek zárva maradnak, a pályák elsősorban a helyben lakók, illetve az egynapos kirándulást tervezők örömét szolgálhatják majd. A sífelvonóknál szigorítják a biztonsági előírásokat, zárt kabinok esetében 50 százalékkal csökkentik a befogadható utaslétszámot.

Köstinger kiemelte a tömeges tesztelésen való részvétel jelentőségét, melynek célja, hogy minél több fertőzöttet kiszűrhessenek, ezáltal lehetővé téve a biztonságos újranyitást. Gernot Blümel pénzügyminiszter közölte: a szigorú korlátozások miatt súlyosan érintett ágazatok megsegítése érdekében december 31-ig meghosszabbítják a bevételkiesés enyhítésére szolgáló támogatásokat, mindazonáltal a korábbi 80 százalék helyett csak 50 százalékos mértékben. A decemberi bevételkiegészítés egymilliárd euróba kerül az államnak, és lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak, hogy megőrizzék likviditásukat.

*

Új fejezet kezdődött a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett oltóanyag gyógyszerhatósági jóváhagyásával, mondta szerdán Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban a jövő hét elején elkezdik az oltások beadását.

*

A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket az év végi ünnepek idején - közölte szerdán Jean Castex miniszterelnök. "Annak megakadályozására, hogy a franciák azon szomszédos országok sípályáin megfertőződjenek a koronavírussal, amelyek kinyitották a síparadicsomaikat, karantént fogunk bevezetni" - mondta a miniszterelnök Spanyolországra és Svájcra utalva. A határmenti megyék prefektúrái rendelhetik majd el a hétnapos karantént a svájci vagy spanyol sípályákról hazatérő franciáknak.

*

A világon már 64 507 063 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 492 558, a gyógyultaké pedig 41 492 849 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 63 790 774 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 479 446, a gyógyultaké pedig 40 959 260 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink