2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Húszpercenként végeznek illegális abortuszt Uruguayban

Húszpercenként végeznek titokban abortuszt Uruguayban, ahol a terhességmegszakítást a törvény tiltja. Évente 33 ezer nő kéri a kockázatos terhességmegszakítást.

Egy nőkkel és egészséggel foglalkozó civil szervezet (MYSU) jelentése szerint a 3,5 millió lakosú dél-amerikai országban a terhesség művi megszakításának legelterjedtebb gyakorlata a gyomorfekély megelőzésére is használt mizoprosztol bevétele, amivel viszont "komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat a nők" - mondta Daniela Goichea, a MYSU szóvivője az EFE hírügynökségnek.

A jelentésben közölt adatok szerint Uruguayban évente 33 ezer nő fordul ehhez a veszélyeket is magában rejtő terhességmegszakítási módszerhez, sokaknak pedig nem is sikerül teljesen az abortusz végrehajtása, és nagyon erős vérzéssel kerülnek kórházba.

A terhesség művi megszakítását tiltó 1938-as uruguayi törvényt a parlament 2008-ban - egy, a szexuális és a szabad gyermekvállaláshoz való jogokról szóló jogszabály elfogadásával - hatályon kívül akarta helyezni, ezt azonban az akkori elnök, az eredeti végzettsége szerint orvos Tabaré Vázquez megvétózta. A szocialista politikus azzal érvelt, hogy azokban az országokban, ahol legalizálták az abortuszt, tovább nőtt a művi vetélések száma, ez pedig elkerülendő.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a dél-amerikai ország lakosságának 63 százaléka támogatná az abortusz engedélyezését, amelyet a mostani törvényhozástól várnak, mivel erre választási programjában ígéretet tett a márciusban hivatalba lépett elnök, José Mujica. A probléma megoldására a parlament már kidolgozott két törvényjavaslatot.

A jelenlegi kormány tevékenységének egyik eredményeként könyvelhető el, hogy hétfőn a törvényhozásban már elfogadtak egy határozatot, amely arra kötelezi az országban működő segélyszervezeteket és kórházakat, hogy nyújtsanak felvilágosítást a fogamzásgátlással, illetve a nem kívánt terhességgel kapcsolatban.

"Ez ugyan haladás, de nem eredmény. Amire most a legnagyobb szükségünk van Uruguayban, az egy törvény a 21. századi nő számára, egy olyan jogszabály, amely végre garantálja, hogy ne legyenek többé nem kívánt gyerekek, illetve hogy a gyengébb nem tagjai ne tegyék kockára egészségüket és életüket" - hangsúlyozta Goichea.

Az abortusz szabályozása a világban 

Napjainkban nyugat-európai jogállamokban korlátlan, kizárólag a nő akaratától függő abortusz nem létezik. Mindenütt jogilag korlátozott abortuszrendszer van, a különbség a korlátozások rendszerében van. Alapvetően két megoldási mód ismeretes:

1. Az indikációs korlátozások módszerét követő országokban csak valamilyen meghatározott ok megléte esetén lehet a terhességet megszakítani (például a nő életének veszélyeztetése, a terhességet bűncselekmény okozta, súlyos anyagi helyzet vagy az apa hiánya). Ezen országok közé sorolható: Belgium, Egyesült Királyság, Finnország, Izrael, Írország, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Portugália, Spanyolország, Svájc és részben Olaszország.

2. Az időbeli korlátozások rendszerét követő országokban egy meghatározott időpontig – általában a fogamzástól számított 12 hétig – az anya szabadon dönthet a terhesség megszakításáról. Az időpont eltelte után általában csak meghatározott indikáció esetén szakítják meg a terhességet. Ezen országok közé sorolható: Ausztria, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia,Norvégia, Svédország, Törökország.

Magyarországon az 1960-as 1970-es években hajtották végre a legtöbb abortuszt. A meglévő adatok csak a legális művi terhességmegszakításokra vonatkoznak, nem számolva bele a törvénytelen beavatkozásokat és a spirál, valamint gyógyszeres abortív hatást előidéző szereket. Az abortuszok száma 1956-ban nőtt meg, ekkor (1956. június 4-én) engedélyezték államilag, miután a Ratkó-törvényt feloldották. 1957-1966 között 1 642 417 abortuszt végeztek, az évenkénti átlagos szám 140-180 ezer közötti volt. Az abortuszok száma ezen a magas szinten állandósult 1973-ig, majd a fogamzásgátlók hatására csökkent és 1977-től a teherbeesés elleni védekezésnek a hormonális fogamzásgátlók szedésével történő gyakorlata terjedt el. 2009-ben 43200 terhességmegszakítást végeztek Magyarországon.

(forrás: MTI, MedicalOnline, KSH, Wikipedia)
hirdetés

Könyveink