Hétköznapi „Hősök” rekordja a magyar Spartathlonon

Magyar rekordot állítottak fel azok a „Hősök”, akik dializáltként vagy szervátültetettként, a világ vezető gyártójaként és szolgáltatójaként ismert Fresenius Medical Care csapatának tagjaiként, szintidőre teljesítették a május 10. és 12. között megrendezett NN Ultrabalatonon a 220,1 kilométeres távot.

Kapcsolódó cikkek

Aki egészséges, nehezen hiszi el, hogy egyszer ő is lehet beteg. Aki ezt megérti, megfelelő életmóddal, táplálkozással és sporttal sokat tehet azért, hogy a lehető legtovább egészséges életet élhessen, de így is előfordulhat, hogy olyan betegsége lesz, amelynek következtében csak vesepótló kezeléssel élhet tovább.

A krónikus veseelégtelenség diagnózisa sokkot jelenthet. Új szakasz kezdetét az életben, de megfelelő segítséggel a betegnek megtanítható, hogy az élete lehet továbbra is szép és örömteli. Felkészíthető rá, hogyan maradjon továbbra is aktív; miként tud tovább dolgozni, tanulni, sportolni a számára létszükségletet jelentő dialízis kezelés mellett is.

Szakmaiság, innováció, társadalmi szerepvállalás

Szemben a néhány évtizeddel ezelőtt tapasztalt nehézségekkel, mára elmondható, hogy a dialízis és dialízis készülékek területén elért óriási fejlődésnek köszönhetően a “mesterséges vese” a betegség súlyossága ellenére is több millió embernek segít a hosszú és örömteli élet megélésében. Mindebben nagy szerepe van a vesepótló kezelések terén globális piacvezetőnek számító Fresenius Medical Care-nek (FMC), amely termékek és szolgáltatások teljes választékát kínálja a veseelégtelenségben szenvedőknek.

A cég filozófiájában a szakmaiság, az innováció és a magas színvonalú betegellátás kap központi szerepet, hiszen a világ 150 országában minden 0,6 másodpercben dialízis kezelést nyújtanak valahol, valakinek. Az FMC azonban nem csak a vezető technológia biztosítására figyel. A társadalmi felelősségvállalás jegyében kiemelten fontosnak tartják a számukra is nélkülözhetetlen munkát végző civil szervezetek támogatását. Azokét a szervezetekét, amelyek szakembereik mellett ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek a krónikus vesebetegek informálására, életminőségük javítására, a társadalom tájékoztatására a betegség lehetséges megelőzéséről és elkerüléséről.

Előadások, szűrések, saját csapatok

A cég rendszeresen megjelenik nagy tömegeket megmozgató, egészséget támogató programokon, amelyeken saját csapatokat is indít. E civileket segítő hitvallás egyik példája volt a tavalyi K&H Mozdulj! maraton- és félmaratonváltó, amelyen a céget nemcsak dolgozói képviselték, hanem a két általa támogatott futónagykövet is, az akkor még vesetranszplantációra váró, mára már transzplantált Kisbakonyi Fanni, és a „magyar Forrest Gump”-ként ismert Iváncsics Zsolt.

A tavalyi versenyt követően fogalmazódott meg a résztvevőkben és a cégben az a gondolat, hogy 2019-ben a Fresenius  Medical Care Magyarország csapatai és futónagykövetei a Magyar Szervátültetettek Szövetsége együttműködésével az NN Ultrabalatonon indulnak el. A Balatont megkerülő egykörös verseny Közép-Európa leghosszabb futóversenye, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők. Az FMC úgy gondolta, az indulás a versenyen újabb kiváló alkalom arra, hogy nagykövetei és a betegek segítségével ismét közel vigye az emberekhez a céget és az általa képviselt filozófiát, hiszen a rendezvény az ultrafutók álmának számító Spartathlon hazai kvalifikációs versenye.

A 220,1 kilométeres távot az idén már 13. alkalommal elrajtoló legnépszerűbb hazai közösségi sporteseményen a cég 10 és 13 fős dolgozói csapatai mellett két dializált és 37 szervátültetett beteg is teljesítette.A csodálatra méltó teljesítmény ráadásul csúcsot is jelent, hiszen az FMC Hősök csapata magyar rekorder lett azzal, hogy szervátültetett csapatként futotta körbe a Balatont. A csapatot végig kísérte az idén 25 éves magyarországi Fresenius Medical Care ügyvezetője is, aki a versenyzők váltópontra jutásában segédkezett.  A versenyen az FMC Hősök csapata váltóban 24 óra 15 perc 14 másodperc alatt teljesítette a távot. Mindannyian a hosszabb életéért futottak, s hogy bebizonyítsák: új szervvel is lehet teljes életet élni. A dolgozókból álló csapatok kevesebb mint 22 óra alatt teljesítették a távot.

A mozgás plusz éveket jelent

Minden ember életében kiemelt jelentősége van a rendszeres sportolásnak és egészséges táplálkozásnak, a szervátültetetteknek vagy művese kezelteknek mindez azonban létkérdés. Orvosi kutatások szerint a mozgással akár 30 százalékkal megnövelhető a beültetett szerv élettartama – hívta fel a figyelmet Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. – Azoknak a gyógyszereknek, amelyeket élethosszig szedni kell annak érdekében, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki, lehetnek mellékhatásaik. Ezeket a mellékhatásokat leghatékonyabban ugyancsak a rendszeres mozgással lehet csökkenteni, és ahogy szokták mondani, a láb mindig kéznél van.

Nagy B. József a POLAR Magyarország ügyvezetője és Szendi János az FMC Hősök csapatából | fotó: Dr. Grózli Csaba
Nagy B. József a POLAR Magyarország ügyvezetője és Szendi János az FMC Hősök csapatából | fotó: Dr. Grózli Csaba

A versenyre való felkészüléshez a POLAR Magyarország is nagyban hozzájárult. A cég biztosította a szükséges pulzusmérő eszközöket, melyek használata azért volt fontos, mert így biztonságban készülhettek a futók, és a HRV-elemzések nagyban segítették azt, hogy a verseny alatt megfelelő pulzuskontrollal teljesíthessék a távot. A POLAR az eszközökön túl profi edzői stábbal, Csoma Ferenc és Kárai Kázmér mesteredzőkkel is segítette a futókat. Az edzők elmondták, a Hősök csapata végig szorgalmasan végezte az edzéseket, példamutató odaadással készült; rég találkoztak ilyen kitartó csapattal.

Az FMC Hősök csapata a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) segítségével állt össze. A szövetség a futással szerette volna felhívni a figyelmet a szervátültetettek új életre felkészítő Képzett Beteg Programjára, amely öt év után támogatás hiányában leállt. Pedig a programra a szervátültetetteknek nagy szükségük van: a szervátültetés életet ment, ám az új élethez új életforma is szükséges, amit meg kell tanulni.

A megfelelő életmód elsajátítása mellett a szervátültetettek azonban már nemcsak hosszabb életre, hanem igazi sportteljesítményre is képesek lehetnek. Pontosan úgy, ahogy az Ultrabalaton tették. S bár az FMC Hősök csapatának nem az eredmény volt a fontos, jövőre újra szeretnének elindulni a versenyen, hogy megdöntsék a minap született Magyar Rekordjukat.

Az FMC Hősök csapatának egy része a befutást követően | fotó: Dr. Grózli Csaba
Az FMC Hősök csapatának egy része a befutást követően | fotó: Dr. Grózli Csaba

Legek az Ultrabalatonon

A legfiatalabb futó 14 éves, a legidősebb 65 éves volt.

Legtöbbet futók:  

Balogh Krisztián tüdő + májtranszplantált – 21,5 km egyben

Garda Péter tüdőtranszplantált – 13,3 km egyben

Mezei Gergő vesetranszplantált 11,9 km – 2x futott és a leggyorsabb volt

Németh Georgina májtranszplantált 11,5 km – 3x futott, a csapatból a legtöbbször  

Gila Sándor dializált – 10,5 km egyben

Molnár Ferenc vesetranszplantált ­– 10 km egyben

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!