2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szervátültetettek és orvosok is teljesítik a 221 km-es távot

Szombaton UltraBalaton!

Az urológiai klinika orvosai a prosztatarákos betegekért, a szervátültetettek a hosszabb életért futnak az UltraBalatonon.

Ezen a hétvégén különleges eseményre készül a Magyar Szervátültetettek Szövetsége: a világon egyedülálló módon 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol el szombaton reggel 07 órakor Balatonfüredről, akik váltóban szeretnék teljesíteni az UltraBalaton futás 221 km-es távját. Az esemény egyúttal egy Magyar Rekord kísérlet is lesz.  A céljuk, hogy megmutassák, ők is élhetnek teljes életet, valamint hogy támogatást és adományokat  gyűjtsenek a Szövetség új életre felkészítő programjához, amely 5 év után támogatás hiányában leállt.  

Van közöttük szívátültetett, tüdőtranszplantált, vese- és májátültetett és művesekezelt futó is, valamint kombinált szervátültetettek, akik közül van, aki 21 km-t fut, van aki kettőt. A csapat legfiatalabb tagja egy 14 éves veseátültetett, a leghosszabb távot egy fiatal férfi kombinált  tüdő- és májtranszplantáltként vállalta be.

„Próbált Ön már új életet kezdeni? És szó szerint értve? Amikor már nincs alternatíva, mert elfogy a levegő, vagy nem ver a szív? A szervátültetés életet ment, de az új élethez új életforma kell, és ezt meg kell tanulni. Erre készíti fel sorstársait adományokból és támogatásokból a Magyar Szervátültetettek Szövetség ingyenes Képzett Beteg Programja. Nemcsak képeznek, sportolási lehetőségeket is igyekeznek térítés mentesen biztosítani a rászorulóknak. A háromnapos ingyenes program 5 év, 18 képzés és 700 résztvevő után támogatás hiányában leállt. Erre a programra  gyűjtenek most futóik a Balaton körül egyben azt is megmutatva: Új szervvel is lehet teljes életet élni.

Minden ember életében kiemelt jelentősége kellene, hogy legyen a rendszeres sportolásnak és egészséges táplálkozásnak, a szervátültetetteknek vagy művese kezelteknek pedig még fontosabb, hogy odafigyeljenek rá.

"Orvosi kutatások, vizsgálatok szerint harminc százalékkal is meg lehet növelni a szervtúlélést a rendszeres sportolással – hívta fel a figyelmet Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. –  "Azoknak  a gyógyszereknek, amit élethosszig szedni kell annak érdekében, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki, számtalan mellékhatása van. Ezeket a mellékhatásokat  pedig leghatékonyabban  a rendszeres mozgással lehet csak csökkenteni, és ahogy szokták mondani,  a láb mindig kéznél van. 
A szervátültetettek nemcsak szabadidős sportokban mérettethetik meg magukat, két évente Világjátékokat, a köztes években pedig Európa Bajnokságokat  is rendeznek számukra. Idén Newcastle ad otthont a XXII. Szervátültetettek Világjátékának, a magyar sportolók tizenegy sportágban állnak rajthoz, úgymint röplabda, asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, úszás, atlétika, bowling, kerékpár, triatlon, darts és petanque. Remények szerint, ahogy eddig is, az országok rangsorában a dicsőséges első ötben fognak végezni a világversenyen.”

*

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika orvosai a 10 Ezer Lépés Program keretében körbefutják a Balatont, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákos betegekre és a mozgás életkilátásokat javítani képes hatására, hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás. A XIII. NN Ultrabalaton Közép-Európa leghosszabb futóversenye, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy kerékpárral teljesíthetnek a résztvevők. Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről-évre egyre többen csatlakoztak, így 2018-ra az indulók száma már meghaladta a 11 ezret.

Az Urológiai Klinika orvosai a prosztatarákos betegeket mozgásra ösztönző 10 Ezer Lépés Program keretében indulnak el. Május 11-én szombaton délben rajtolnak Balatonfüredről, hogy mintegy 21 órai futást követően, vasárnap délelőtt ismét Balatonfüreden érjenek célba. A távot váltóban teljesítik, a csapat 13 tagja között osztják fel a kör egy-egy szakaszát.

Amint dr. Nyirády Péter professzor, a Magyar Uroonkológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgatója elmondta, nem első alkalommal teljesítik a távot. A daganatos beteg férfiakért futnak, hogy egyrészt felhívják a figyelmet a nehézségeikre, másrészt példát mutatva rávilágítsanak arra, hogy a fizikai aktivitás érdemben javítani képes még egy rákbetegség diagnózisa után is az életkilátásokat. Kutatások ugyanis bebizonyították: jobb életminőségben és tovább élhetnek azok a prosztatarákkal szembesült férfiak, akik a diagnózist követően is aktívak fizikailag, rendszeresen mozognak, sportolnak, megőrzik vagy javítják erőnlétüket.

A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által szervezett 10 Ezer Lépés Program civil rendezvényeinek célja, hogy minél többen tudják mit tehetnek önmaguk a javulás érdekében, illetve országszerte minél több érintett beteg mozogjon, eljusson speciális gyógytornára, fizioterápiára is. Május 16-án csütörtökön 15 órától például Budapesten a Margitszigeten vár mindenkit a Gyógyulj Velünk Egyesület egy közös sétára, majd szabadtéri tornára.

(forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége, Rákgyógyítás)
hirdetés

Könyveink