2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyszertárban kapnak hepatitis C elleni kezelést

A „Let’s End Hepatitis C in Vienna” elnevezésű projekt keretében már a gyógyszertárban, az ópiát helyettesítő szerrel együtt megkapják a hepatitis C elleni gyógyszereket azok a bécsi drogfüggők, akik fertőzöttek és ópiát szubsztitúciós kezelést kapnakközölte a PharmaOnline.

Becslések szerint Ausztriában 20-30 ezerre tehető a hepatitis C fertőzöttek száma, az injektáló szerhasználók körében különösen magas, 60-80% az arányuk. Mivel a betegség a modern gyógyszerekkel már jól gyógyítható, az osztrák főváros Hepatitis-C hálózatot hozott létre és „Let’s End Hepatitis C in Vienna” címmel programot dolgozott ki a fertőzött droghasználók kezelésére.

A projekt keretében a szerhasználók a simmeringi Ludwigs Gyógyszertárban már nem csak a leszokást, illetve ártalomcsökkentést célzó ópiát szubsztitúciós készítményhez jutnak hozzá, hanem a hepatitis C elleni gyógyszerekhez is. Így biztosítani tudják, hogy az érintettek tényleg rendszeresen bevegyék a hepatitis C elleni szereket, ami kulcsfontosságú a gyógyuláshoz, és az alacsony küszöbű ellátással egy olyan csoportot is elérnek, amelyet egyébként nagyon nehéz lenne bevonni a hagyományos egészségügyi ellátásba.

A modell annyira sikeres, hogy eddig 370 intravénás droghasználónál felügyelték a gyógyszerek bevételét és 99,6%-os gyógyulási arányt értek el.

Az újszerű kezelési lehetőség mellett szűrőprogramot is indítottak. Egy diplomás ápolókból, pszichológusokból és szociális munkásokból álló csapat vetésforgóban két hónapig várja a kilenc bécsi egészségügyi hivatal egyikében az ópiát szubsztitúciós terápiában résztvevőket, hogy a helyettesítő szerek felírása mellett a hepatitis C fertőzésről is tájékoztassák őket és beleegyezés esetén mindjárt el is végezzék a tesztet.

A „Let’s End Hepatitis C in Vienna” elnevezésű projektet a Wilhelminenspital és a Suchthilfe Wien jegyzi, amelyek életre hívták a Bécsi Hepatitis C Hálózatot is. A Wilhelminenspital Hepatitis Ambulanciája mellett a Suchthilfe Wiennél is kialakítottak egy alacsonyküszöbű hepatitis ambulanciát, ahol minden együtt van az intravénás droghasználók ellátásához: nappali melegedő, éjjeli menedék, tűcsere program és egy ambulancia addiktológusokkal, pszichiáterekkel, ápolókkal, szociális munkásokkal, HIV-specialistákkal és hepatológusokkal.

Bécs célja a projekttel, hogy tevőlegesen is hozzájáruljon a WHO 2016-ban elfogadott céljaihoz. Vagyis, hogy 2030-ig 90%-kal csökkentsék az új hepatitis C fertőzöttek számát és 65%-kal csökkentsék a betegség miatti halálozások arányát.

A Suchthilfe Wien munkatársai © Suchthilfe Wien GmbH
A Suchthilfe Wien munkatársai © Suchthilfe Wien GmbH

hirdetés

Könyveink