2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Fauci két új vírusvariáns veszélyeiről, hazai szakértők az új kockázatokról

Miközben rohamosan nő az USA-ban a BQ.1 és a BQ.1.1 vírusvariánsok aránya, hazai szakértők új, a magyar viszonyok között felmerülő, jelentős kockázatokra is figyelmeztetnek.

A rendkívüli intézkedések megszüntetése, a ritkább és nyugodtabb hangvételű kormányzati kommunikáció, az alacsony szinten stagnáló új fertőzöttszám miatt a lakosság egyre inkább úgy vélheti, hogy lassan vége a járványügyi veszélyhelyzetnek. A látszólagos nyugodtság mögött azonban több aggasztó csapda is rejtőzik.

Az USA-ban a legfrissebb heti CDC adatok alapján már 11% felett található az új omikron variánsok, az eddig meglepően kevés figyelmet kapó BQ.1 és a BQ.1.1 részesedése az új fertőzésekben, idézi fel Karvalics Attila, az A-Lab Csoport ügyvezetője a jelentést. Szerinte a látszólagos nyugalom és ezen vírusvariánsok terjedése mellett a hasonló tüneteket produkáló vírusok (Influenza A/B, SARS-CoV-2, RSV, azaz Respyratory Syncytial Virus) könnyű összetéveszthetősége lesz a legnagyobb gond hamarosan. A COVID-19 tünetei ugyanis sokat változtak az elmúlt hónapokban, és manapság többségük már megegyezik az influenza és jelentős részben az RSV vírusfertőzés tüneteivel is.

„Ha nincs korrekt diagnózisunk és nem tudjuk, mivel fertőződtünk meg, akkor nagy az esélye egy későn indított terápiának vagy egy félrekezelésnek, és járványügyi szempontból, valamint egyes hosszú távú szövődmények kezelhetőségének szempontjából sem járunk el helyesen  ̶  véli dr. Várnai Péter, a cég orvosszakértője.

Noha a SARS-CoV-2 vírus omikron variánsát a fertőzés lefutása szempontjából kevésbé tartják veszélyesnek, mint a korábbi mutációkat, terjedési sebessége azonban kezdettől fogva gyorsabbnak bizonyult, és hajlamosabb volt kijátszani az immunrendszer védekezési mechanizmusát. Ezzel milliókat döntött le a lábáról, és küldött kényszerszabadságra. A WHO dél-afrikai adatok alapján történő becslése szerint az omikron-mutáció esetében a súlyos tüneteket mutató fertőzöttek intenzív osztályra kerülésének aránya a fele, míg a betegek halálozási aránya 21%-a a Delta-mutációhoz képest. A súlyos és halálos esetek veszélye tehát valamivel alacsonyabb, de egyáltalán nem szűnt meg. Ehhez kapcsolódik a hasonló tünetek miatti félrediagnosztizálás lehetősége, amely a 2022-2023-as szezon nagy veszélye lehet hazánkban is.  A B.Q.1 és a B.Q.1.1 mellett a korábbi BA.2.75-ből kialakuló BA.2.75.2 alvariáns is 2,7%-os részesedéssel bír az összes variáns arányában az USA-ban, de a legnagyobb növekedést messze az előbbi két vírustörzs mutatja fel. Szeptember közepén még 1%-ot sem értek el, míg most 11% felett járnak. Feltehetően a már Németországban és az Egyesült Királyságban is jelentős vírustörzsek Magyarországon is jelentős szerepet játszhatnak egy következő járványhullám kialakulásában.

Amerikai szakértők szerint az új vírustörzsek a Spike proteinben végbemenő egyedi mutációk nagy száma miatt nagy eséllyel megkerülhetik a fertőzéssel vagy oltással szerzett immunvédelem rendszerét, és így egyes kezelések kevésbé lesznek hatásosak a veszélyeztetettebb csoportok számára. Dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója is megerősítette mindezt, hozzátéve, bizakodásra adhat okot, hogy a két új törzs a BA.5-ös mutáció alfaja, így az ebből a tényből fakadó keresztvédettség felerősíthető.

„A járvány megfékezésének jelenlegi szakaszát kombinált, több vírus kimutatására is alkalmas tesztek támogathatják majd hatékonyan, de hasznos lehet ismét az FFP-2 maszkhasználat, a távolságtartás és a higiénés eljárások önkéntes vagy hatósági szigorítása”, véli Karvalics Attila, aki szerint már nem kell sokat várni a kombinált, otthon is használható Influenza-COVID-19 gyorstesztek megjelenésére sem; eddig csak professzionális kombinált teszteszközök léteztek.

(forrás: Business&Life Hír-és Cikkügynökség)

cimkék

hirdetés

Könyveink