2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elhunyt dr. Simon Tamás professor emeritus

A Semmelweis Egyetem emeritus professzora, a Magyar Rákellenes Liga volt elnöke, hosszú, méltósaggal viselt betegseg után 2020. szeptember 28-án reggel hunyt el.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának professzora 1963-ban szerzett diplomát a Budapesti Orvostudományi Egyeteme. Társadalomorvostan szakvizsgája mellett  a csecsemő- és gyermekbetegségek, valamint a megelőző orvostudomány és népegészségtan szakorvosa is volt.

1963 óta dolgozott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, másodállásban tudományos munkatárs az Országos Kardiológiai Intézet gyermekosztályán, helyettesített körzeti orvosi rendelőben, részállású iskolaorvosként tevékenykedett a Várpalotai Thuri György Gimnáziumban.

Prof. dr. Simon TamásFolyamatosan oktatott az SE Általános Orvoskaron, önálló előadója volt a Fogorvos Karon a társadalomorvostannak, a Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtan Tanár Tagozaton pedig az egészségfejlesztés tantárgynak.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán az Orvos-közgazdász és az Egészségügyi Menedzser Szakokon előadója az epidemiológia és az egészségügyi etika tantárgyaknak. Részt vett az egészségügyi szakközépiskolai oktatásban, e tevékenysége során három országosan bevezetett tankönyvet írt.

Tudományos kutatási területe volt az egészségmegőrzés, minőségbiztosítás, az egészségügyi szervezet működése és irányítása, a nem fertőző betegségek epidemiológiája.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke, a Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság díszelnöke, a Pápai Pariz Egészségnevelési Országos Egyesület elnöke 2012-ig, a Népegészségügyi Tudományos Társaság elnöke 2011-ig

Tagja volt az Oktatási Minisztérium Egészségfejlesztési és Mentalhigiénés Szakbizottságának, a Magyar Köztársaság Kormánya Kábítószerügyi Koordinációs Bizottsága Preventív Bizottságának, a Nemzeti AIDS Bizottságnak, a Magyar Társadalomorvostan Társaságnak, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának, a Magyar Addiktológiai Társaságnak, a Magyar Higiénikusok Társaságának.

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) Rákmegelőzés az iskolákban és a közösségekben szakbizottság tagja, az Európai Iskola és Egyetemegészségügyi Társaságok uniójának elnökségi tagja (EUSUHM), a WHO és UICC technikai bizottságának tagja.

Rendszeres tanácsadója volt az Egészségügyi, valamint a Gyermek- Ifjúsági- és Sport Minisztériumnak, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, és a Nemzetközi Rákellenes Unió Tanácsadó testületének.

Munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével ismerték el 2004. március 15-én.

Számos kandidátusi értekezés opponense, illetve a kandidátusi minősítést elbíráló bizottság tagja. Alapítója és létrehozója az Ifjúsági Kortárs Oktató mozgalomnak az AIDS, drog, alkohol és a dohányzás ellen. 2007. júliustól professzor emeritus.

Simon Tamás 83 évet élt.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink