2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elfogyott a vakok látását visszaadó cég pénze

A Second Sight több mint 350 embernek ültetett be implantátumot, amelynek köszönhetően részben ismét visszanyerték a látásukat. A cégnek azonban elfogyott a pénze, írja a hvg.hu.

Néhány évvel ezelőtt a lap is beszámolt annak a látássérült férfinak a történetéről, aki egy bionikus szemnek köszönhetően 10 év elteltével láthatta újra a feleségét. A Second Sight cég ezt lehetővé tévő eszközét az amerikai Minnesotában működő Mayo Clinic szakemberei fejlesztették ki. Azóta többen is megkapták az implantátumot, de most egy komoly probléma merült fel.

Az IEEE Spectrum riportjából kiderül, hogy az eszköz, amivel a látássérültek részlegesen visszanyerhették látásukat, egyik pillanatról a másikra megszűnt működni. Barbara Campbell, aki négy éven át használta az Argus II implantátumot, épp a New York-i metróhoz igyekezett, amikor egyszer csak kikapcsolt a rendszer. Terry Byland pedig, aki mindkét szemébe kapott egy-egy implantátumot, és a prototípusok használatával segített fejleszteni a technológiát, 2020-ban másodkézből tudta meg, hogy a cég, ami visszaadta a látását, a csőd szélére került.

Akinél a szerkezet véletlenül meghibásodik, annak már nem lesz lehetősége sem a cserére, sem a javításra, az implantátum eltávolítása pedig fájdalmas és költséges művelet.

A cég néhány hete jelentette be, hogy egyesül a Nano Precision Medical (NPM) nevű orvostechnológiai vállalattal, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink