2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Egyre aggasztóbb az észak-koreai járványhelyzet

Az InfoStart szerint a múlt héten bejelentett nagy járványkitörésnek beláthatatlan következményei lehetnek az országra nézve, melynek nincs oltási programja és gyógyszerekkel is elég rosszul áll.

A hatóságok az országos gyógyszerkészletek megfelelő elosztását rendelték el Kim Dzsongun szerint, a gyógyszertárak azonban nem voltak megfelelően felszerelve a feladatok zökkenőmentes ellátására.

Az észak-koreai vezető a kabinet és a közegészségügyi ágazat felelőtlen munkamagatartását, szervezetlenségét és feladatvégrehajtó képességét bírálta a gyógyszerraktárak és védelmi ruházat, valamint higiéniai előírások hiánya mellett.

Az ország korábban elutasította a neki felajánlott oltóanyagokat, feltehetően azért, mert a COVAX rendszerén keresztül hozzájuk eljuttatott vakcinák esetében megkövetelik a felhasználás kontrollját.

A világ többi részétől korábban is elszigetelt ország két évre zárta le határait a kereskedelem nagy része és szinte minden látogató előtt, de eddig nem ismerte el, hogy történt volna koronavírusos megbetegedés Észak-Koreában.

Aidan Foster-Carter, a Leedsi Egyetem Észak-Korea szakértője szerint a teljes ország oltatlan lehet. "Észak-Koreán kívül egyetlen olyan ország van a világon (a másik Eritrea, amelyet gyakran Afrika Észak-Koreájának is neveznek), amelyik tudomásunk szerint hivatalosan még senkit sem oltott be."

Észak-Korea kedden a koronavírus-betegek számának újabb jelentős megugrását jelentette, mivel a járvány tömegesen terjed a védőoltás nélküli lakosság körében. Az állami média szerint további 269 510 lázas embert regisztráltak és hat ember meghalt. Ezzel 56-ra emelkedett az Észak-Koreában hivatalosan a Covid miatt elhunytak száma, és április vége óta több mint 1,48 millió embert regisztráltak lázas betegként, közli a lap.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink