2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Brexit: 140 ezer magyar nyújtott be letelepedési kérelmet

Lejárt a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok tartós letelepedési kérelmének benyújtására kijelölt határidő, de indokolt esetben, a körülmények egyedi elbírálása alapján a brit hatóságok ezután is elfogadhatják a késve beadott folyamodványokat.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020. december 31-ig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért - kellett folyamodniuk.

A kérvényeket brit idő szerint szerda éjfélig lehetett benyújtani a brit belügyminisztérium bevándorlási és vízumügyi osztályához, elsősorban az erre kialakított online felületen, illetve a mobileszközökre letölthető, ugyancsak e célra kifejlesztett alkalmazás használatával. Akik megszerezték a letelepedett státust, csütörtöktől is változatlan feltételekkel dolgozhatnak, tanulhatnak Nagy-Britanniában, hozzáférhetnek az ingyenes brit állami egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásaihoz és egyéb szociális kedvezményekhez. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik a határidő lejártáig benyújtották a letelepedett státusra szóló kérelmüket, de még nem kaptak értesítést az elbírálás eredményéről.

Ha a kérvény benyújtása sikeres volt, erről mindenki hivatalos igazolást kapott, és az elbírálásig eltelő időszakban ez az igazolás is maradéktalanul garantálja a megszerzett jogosultságokat.

A belügyminisztérium adatai szerint hozzávetőleg 400 ezer letelepedési kérelem vár még elbírálásra. Azoknak az EU-állampolgároknak, akik mindenben megfelelnek a nagy-britanniai letelepedett státusra jogosító feltételeknek, de lekésték a szerda éjféli határidőt, ezután is van lehetőségük a kérvényezésre, de méltányolható indokokkal kell megmagyarázniuk, hogy miért a határidő után jelentkeztek, és a brit hatóságok minden ilyen esetben egyéni elbírálás alapján döntenek.

A tavaly december 31. előtt Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok külföldön élő közeli hozzátartozói bármikor kérvényezhetik, hogy csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő családtagjaikhoz. Az ennek kérelmezési módjáról szóló részletes útmutatót a brit kormány csütörtökön tette közzé a https://www.gov.uk/guidance/apply-for-a-permit-to-join-your-eu-or-eea-family-member-in-the-uk?utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_source=10bed6ce-1121-45c4-baa4-a5bdc54e6a97&utm_content=immediately#eu-settlement-scheme-family-permit-join-an-eu-eea-or-swiss-citizen címen felkereshető online felületen. A feltételek közé tartozik, hogy a hozzátartozói jogviszonynak 2020. december 31-ig létre kellett jönnie.

Az idei év első napjától az Európai Unióból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre már más bevándorlási szabályozás érvényes, amely főleg a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján pontozásos kritériumrendszert alkalmaz a letelepedési kérelmek elbírálásához, függetlenül attól, hogy a kérelmező az EU-ból vagy máshonnan érkezett. Az új szabályozás szerint ugyanakkor könnyített eljárással juthatnak nagy-britanniai letelepedési és munkavállalási engedélyhez a legrangosabb nemzetközi tudományos és művészeti elismerések - például a Nobel-díj vagy az Oscar-díj - birtokosai.

A brit belügyminisztérium legutóbbi összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an folyamodtak letelepedett státusért. A lista élén a lengyelek és a románok állnak több mint 975 ezer, illetve csaknem 920 ezer benyújtott letelepedési folyamodvánnyal. A brit belügyminisztérium legutóbbi statisztikája szerint több mint 140 ezer magyar állampolgár nyújtott be letelepedési kérelmet a tárcához.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink