2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az orvos személyisége is gyógyszer

Orvosi konferenciát szervezett az ország első pszichoszomatikus szemléletű magánrendelője, ahol a lelki és testi okokat együtt vizsgálják.

Dr. Spányik András a Panoráma Medical Center ügyvezetője részben személyes indíttatásból, részben nemzetközi példákat látva határozta el egy ilyen szemléletű rendelő alapítását. Szomatikus orvosként, már sürgősségi osztályon dolgozva maga is járt pszichoterápiára. Jelenleg pszichoterapeuta-képzésben vesz részt, így tanulmányai során is találkozott a pszichoszomatikus szemlélet egyik megalkotója, a hazai és nemzetközi életben egyaránt ezt képviselő Bálint Mihály munkásságával. E mellett a másik lökést a modell nemzetközi terjedésének tapasztalatai adták: „Németországban már körülbelül 120 államilag finanszírozott pszichoszomatikus klinika működik” – mondja.  Ez vezetett a rendelő megalapításához, amely a befektetőkkel való szoros együttműködésben valósult meg.

„Orvosként is azt tartom a ’hagyományos’ módszernek, ha a testet és lelket párhuzamosan vizsgáljuk. Csak e kettőre együtt rátekintve lehetünk eredményesek” – vallja a szakember, aláhúzva: mai felgyorsult, a tüneti kezelést preferáló világunkban erről a gyógymódról sokan leszoktak. A Panorámában nem csak arra törekszenek, hogy személyes kontaktus jöjjön létre a pácienssel, hanem arra is, hogy ehhez és a gyógyításhoz megfelelő idő álljon rendelkezésre. Ezt a rászánt minőségi időt nyújtják a betegnek a komplex egészségkonzultációban (aminek keretében segítenek jobban megérteni a betegnek tünetei esetleges kiváltó okait és azt, hogy az orvosi gyógyításon felül milyen területeken tud ő maga tenni a gyógyulásáért), vagy amikor pszichológiai felkészítéssel segítik a beteget például egy beavatkozás előtt. „Összetettebb a nálunk alkalmazott gyógyítási mód, hisz a páciens érdekében több szakembert vonunk be egy gyógyítási folyamatba, a páciens számára azonban ez megtérül” – mondja Spányik András.

A szakrendelő célja az is, hogy ezt a fajta orvoslást továbbadja a ma szakembereinek. Egyfajta szakmai bázisként és szellemi műhelyként funkcionálva ennek jegyében a szakrendelő már három akkreditált szakmai képzést, konferenciákat szervezett. E képzéseken minden esetben adott betegségek vagy tünetek pszichoszomatikus összefüggéseit elemzik, ezzel segítve a szakorvosokat abban, hogy a gyógyítás során minél inkább figyelembe vegyék ezeket a szempontokat.

Az egészségközpont szorosan együttműködik a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társasággal is, aminek keretében Bálint-csoportokkal segítik a betegekkel foglalkozó szakemberek munkáját, kiégésük megelőzését, hiszen a szakemberek egészsége, jólléte rendkívül fontos ahhoz, hogy hatékonyan tudják ellátni a megterhelő feladatot jelentő gyógyító munkát. Ebben a Bálint-csoport nagy segítséget nyújt, a Panoráma pedig elkötelezett, hogy ilyen csoportok indításával segítse a szakmát.

A hozzájuk forduló páciensektől gyűjtött tapasztalatokról már Kovács Györgyi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a szakrendelő pszichológia-szakmai vezetője beszélt az orvosi konferencián. Mint mondja: az emberek őszinte beszélgetésekrevágynak az orvossal, de sajnos az állami intézményekben annyi a beteg, hogy erre egyszerűen nem jut idő. A háziorvosi rendelőben sokszor még arra sem – teszi hozzá –, hogy kiderüljön, mi a páciens saját betegségteóriája, hogyan ítéli meg a saját állapotát. „Kutatások kimutatták: annak, hogy a beteg hogyan vélekedik betegsége kialakulásáról, a prognózisról, betegsége kezelhetőségéről, nagyobb szerepe van a gyógyulásban, mint magának a betegség objektív leírásának” – hangsúlyozza a nap mint nap betegekkel foglalkozó szakember. Nem arról van szó, hogy a magánrendelőben őszintébbek lennének a betegek, hiszen oda és az állami rendelőbe egyaránt önszántukból mennek, s mindkét helyen megpróbálják kommunikálni problémáikat. A magánrendelőt leginkább azért választják, mert elfogadhatóbb körülmények között, lehetőleg várakozás nélkül szeretnének olyan ellátást kapni, aminek része a betegre fordított figyelem, a megértő kommunikáció is. A pszichoszomatikus betegséggel küzdőknél olykor hosszú az út odáig, hogy betegségük lelki vonatkozásait felvállalják és egészségkonzultációt, vagy pszichoterápiás segítséget vegyenek igénybe. Ezen az úton lehet kísérni a beteget – mutat rá Kovács Györgyi.

A beteg számára az orvos személyisége is meghatározó gyógyszer. Az orvos reagálása a betegre alapvetően befolyásolja, hogy merre fordul tovább a betegség – idézi a Panoráma Medical Center létrehozói példaképe, Bálint Mihály szemléletét dr. Dobó Katalin, belgyógyász családorvos, a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság elnöke. Tapasztalata szerint a szakrendelő megtestesíti mindazt, „amit gondolunk és teszünk a pszichoszomatikus orvoslásért: ami egy szemléletmód, gyakorlati és kutatási módszer.”  A szakember egy altatóorvos tapasztalatait összegző, kézzel fogható példával illusztrálja a módszer előnyét: ha sikerül a műtét előtti elaltatás előtt néhány mondattal megnyugtatni a beteget, nyugodtabb az ébredése és eseménytelenebb a műtét alatti és utáni időszaka.  A Bálint-csoportban elsősorban az egymásra figyelés művészetét lehet megtanulni, és azt, hogy hogyan tudok érzéseket meghallani, észrevenni és kifejezni. A műfaj ugyanakkor azt is tanítja, és ebben szeretnénk erősíteni a fiatal orvosokat, hogy ha nem tudunk valamit, kérjünk segítséget; hogy fel kell vállalnunk kérdéseinket, tökéletlenségünket.

hirdetés

Könyveink