2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Az izraeliek csaknem felét már legalább egyszer beoltották

Az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokról döntött csütörtök késő este a cseh kormány. Az izraeliek csaknem felét már legalább egyszer, s több mint harmadát már kétszer beoltották a koronavírus ellen, jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken. Nemzetközi kitekintés.

Csütörtökig az izraeliek 49,9 százalékát, 4 640 640 embert, már legalább egyszer, és 3 262 959  embert, a lakosság 35 százalékot már kétszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal.  A 16 év alatti beoltható lakosok közel 85 százaléka legalább egyszer kapott oltást, és ezzel az aránnyal az ország továbbra is világelső. Az ultraortodoxoknál a beolthatók 19 százaléka, az arab kisebbségnél harminc százaléka, a többieknél tíz százaléka nem kért a vakcinából.

Az oltási kampány jelenleg azokat célozza meg, akik kezdetben bizalmatlanok voltak, és elhatározták, csak akkor jelentkeznek az oltóközpontokban, ha már látják, hogy másoknak nem okozott mellékhatásokat vagy más egészségi gondokat az oltás.

Izraelben elegendő oltás áll rendelkezésre. A következő két hétben szállítja ki a Pfizer az eredeti megállapodásban szereplő, ötmillió ember immunizálására elegendő mennyiség utolsó másfélmillió dózisát. Tavasz végén a Moderna vállalattól megrendelt, hárommillió ember számára védettséget jelentő újabb oltóanyag-szállítmányok beérkezésére számítanak a hatóságok.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács befagyasztotta a Moderna vakcinák külföldre küldését a diplomáciai barátságban lévő országoknak az ezzel kapcsolatos jogi kérdések elbírálásáig. Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala országonként ötezer adag Moderna-oltóanyag ajándékba küldését jelentette be húsz, Izrael segítségét kérő országnak. A Hondurasnak és Guatemalának szánt dózisokat már elszállították, és Csehország is bejelentette ötezer adag vakcina érkezését, amellyel a cseh hadsereg 2500 katonáját oltják be, aki közvetlenül segédkezett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. 

Csütörtökön 70 039 teszt elvégzésekor 3782 vírushordozót azonosítottak, ami 5,6 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 769 971-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 40 445 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1172 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 738-an súlyos állapotban vannak, és 238 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben tavaly február óta 5694-an haltak meg Izraelben.

*

Mintegy négymillióan kapták meg eddig a Covid-19 elleni védőoltást Oroszországban, jelentette ki Nyikolaj Briko akadémikus, az orosz egészségügyi minisztérium vezető járványügyi szakértője egy pénteki orvoskonferencián. Briko közölte, hogy a Szputnyik V vagy az EpiVacCorona vakcinát február 10-i adatok szerint 3,9 millió pácines kapta meg. A felnőtt lakosság tömeges oltása január 18-án kezdődött meg Oroszországban.

A SuperJob.ru online munkaközvetítőnek az Interfax hírügynökség által pénteken ismertetett felmérése szerint az oroszok 29 százaléka kész arra, hogy a közeljövőben beolttassa magát a Covid-19 ellen. Egyértelmű hajlandóságot csak a megkérdezettek 10 százaléka tanúsított. A legmagasabb szintű, 39 százalékos készséget a 45 év feletti válaszadóknál mutattak ki. A közvélemény-kutatásba bevont 1600 fős országos reprezentatív minta 71 százaléka nem tartotta szükségesnek a vakcina beadatását. A védőoltással szemben a kétely a 25 és 35 év közötti korosztálynál a legerősebb, ahol 78 százalék utasítja el, hogy a közeljövőben beinjekcióztassa magát.

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 086-tal (ez a legalacsonyabb adat októbet 5. óta) 4 223 186-ra emelkedett. A napi növekmény 0,26 százalék, az új esetek 11,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 354 496-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 428-cal 85 304-re nőtt, a felépülteké pedig 15 722-vel 3 783 386-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 110,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 165 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 575 749 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

Folyamatosan érkeznek a koronavírus elleni különböző oltóanyagok a nyugat-balkáni országokba, így jól halad a lakosság immunizációja.  A térségbeli sajtó beszámolói szerint Szerbiába a jövő héten még félmillió adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik a korábbi egymillió mellé, Montenegró csütörtökön kapott ötezer adagot az orosz Szputnyik V vakcinából, és további 45 ezer adag várható az oltásból, valamint a kínai vakcinából is 30 ezer adagot kap az Adria-parti ország a napokban.

Észak-Macedónia Szerbiától kapott nyolcezer adagot a Pfizer/BioNTech készítményéből, és a bejelentések szerint még ugyanennyi adagot adományoz Belgrád Szkopjénak a közeljövőben. Bosznia-Hercegovina is Szerbiától kapott az orosz vakcinából néhány ezret, míg Koszovó a térség egyetlen országa, ahol még nem kezdődött meg a lakosság beoltása.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 3588-cal 449 901-re, Koszovóban 437-tel 68 006-ra, Észak-Macedóniában 582-vel 101 214-re, Montenegróban 571-gyel 74 183-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 757-tel 130 510-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 15-tel 4398-ra, Koszovóban öttel 1587-re, Észak-Macedóniában 13-mal 3111-re, Montenegróban 11-gyel 987-re, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén 11-gyel 5155-re nőtt.

*

Az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokról döntött csütörtök késő este a cseh kormány az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány miatt. Andrej Babis miniszterelnök az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy hétfőtől kezdve három hétre betiltanák a lakosság szabad mozgását az egyes járások között, teljesen bezárnák az iskolákat, az óvodákat és a még nyitva tartó üzletek egy részét is.     

"A járványhelyzet nem jó, a koronavírus új mutációi nagyon agresszívek, ezért a korlátozó intézkedések szükségesek", közölte a kormányfő.

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú légzésvédő maszk viselése. Minden munkahely maga fogja tesztelni az alkalmazottait, az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek; egy tesztre és alkalmazottra 60 koronát.

A bejelentett óvintézkedések bevezetésének feltétele, hogy a képviselőház pénteken jóváhagyja a kormány beadványát a szombat éjfélkor lejáró szükségállapot 30 napos meghosszabbítására, vagy új szükségállapot kihirdetésére.

Jan Blatny egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a következő napokban az új napi igazolt fertőzések száma a járványügyi szakértők várakozásai szerint a jelenlegi 13 ezerről mintegy 20 ezerre emelkedhet, ezért feltétlenül szükség van a szigorításokra. Tekintettel arra, hogy a cseh kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, a kormány Németországhoz és Lengyelországhoz fordul segítségért. Blatny szerint néhány tucatnyi cseh beteg elhelyezését kérnék a szomszédos országok kórházaiban. Berlin és Varsó is jelezték, hogy készek eleget tenni Prága kérésének.

A cseh kórházakban a legfrissebb kimutatások szerint mintegy 6900-7000 Covid-19 beteget kezelnek, közülük több mint 1400-nak súlyos az állapota. Az intenzív osztályok ágykapacitásának már csak alig 14 százaléka szabad. A kórházak többsége az sürgős esetek kezelésén kívül gyakorlatilag már minden más szolgáltatást leállított. A legfőbb problémát az egészségügyi személyzet leterheltsége jelenti, mutatott rá a miniszter.

*

Szlovákiában március 19-ig érvényben lesz a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzet - a szlovák kormány február elején hozott döntését pénteken hagyta jóvá a pozsonyi parlament. A 150 tagú testületben a szavazáskor jelen lévő 118 képviselő közül 83-an támogatták a kormány javaslatát, 35-en pedig ellene szavaztak.

A vészhelyzetet február 6-án harmadszor hosszabbította meg negyven nappal az Igor Matovic vezette szlovák koalíciós kabinet, a hatályos alkotmánytörvény alapján. A kormány döntését utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, legkésőbb húsz nappal a döntés hatálybalépését követően.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink