hirdetés
2022. június. 27., hétfő - László.
hirdetés

Az idén először egymillió alatt a fertőzöttek száma Angliában

Az idén először egymillió alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában a brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint. A fertőzések terjedési sebességét mérő R reprodukciós ráta is immár a koronavírus-járvány folyamatos visszaszorulását jelzi. Nemzetközi hírek.

A statisztikai hivatal széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló számításai szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 55 millió lakosú országában jelenleg 874 400 lehet a fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 60 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 1,6 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus. A statisztikai hivatal egy héttel ezelőtti hasonló modellszámítása 1,04 millió angliai fertőzöttet valószínűsített. Ez a teljes angliai lakosságon belül 1,9 százalékos fertőzöttségi aránynak felelt meg, és azt jelentette, hogy 55 ember közül egy volt vírushordozó.

Az ONS hangsúlyozza, hogy tavaly december eleje óta első ízben csökkent egymillió alá a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában jelenleg 0,7 és 0,9 között jár. Ennek elsődleges jelentőségét az adja, hogy a becslési sáv mindkét szélsőértéke a kritikus 1-es szint alatt van. Az új becslés ugyanis azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a becslési sáv mindkét szélsőértéke azt jelzi, hogy a koronavírus-járvány angliai terjedési üteme lassul.

A SAGE számítási módszertana szerint a 0,7-0,9 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában minden egyes nap 2-4 százalék közötti ütemben csökken az előző 24 órához viszonyítva. A vizsgált angliai térségek közül csak Londonban és Délkelet-Angliában éri el az 1-et a felső becslési szint, de a SAGE metodikája szerint e két térségben is 1-4, illetve 1-5 százalék közötti ütemben csökken minden nap az új koronavírus-fertőződéses esetek száma.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a múlt héten Angliában 42 624 új koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálatokkal, 13,1 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Ez a töredéke a tavaly felbukkant omikron vírusváltozat terjedésének decemberi-januári csúcspontján mért számoknak: január elején volt olyan időszak, amikor naponta több mint 200 ezer új koronavírusos esetet izoláltak országszerte.

Szakértők egyöntetűen az oltási kampány sikerének tartják a járvány jelentős ütemű visszavonulását. Az egészségügyi szaktárca adatai szerint az angliai lakosság 68,1 százaléka részesült a koronavírus elleni oltás mindhárom adagjából, és Angliában eddig csaknem 120 millió első, második és harmadik vakcinadózist adtak be.

*

Dél-Korea 600 ezer PCR-típusú koronavírus-tesztet adományoz Romániának, viszonzásképpen azokért az oltásokért, amelyeket a bukaresti kormánytól kapott, közölte pénteken a G4Media.ro hírportál. Románia mintegy kétmillió adag – a Pfizer és Moderna által gyártott – koronavírus elleni vakcinát adományozott, illetve adott el Dél-Koreának tavaly, amikor az ázsiai ország oltóanyag-hiánnyal küzdött. Szöul egészségügyi felszereléseket ígért cserében. A koronavírus-világjárvány kezdeti időszakában Bukarest 16 millió dollár értékben vásárolt valós idejű PCR-teszteket Dél-Koreából.

Bár a járványgörbe továbbra is lefele tart az országban és Románia már március elején feloldotta az összes járványügyi korlátozó intézkedést, a kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a koronavírus-járványra és készül a betegség esetleges visszatérésére. Ennek jegyében a héten határozatot fogadott el a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi személyzetnek járó bérpótlékokról.

A fertőzöttek szállításában, tesztelésében, diagnosztizálásában, vizsgálatában és kezelésében részt vevő orvosok, ápolók és a kisegítő személyzet munkáját a kormányhatározat kiemelten veszélyes tevékenységnek minősíti, amiért alapbérük 55-től 85 százalékig terjedő pótlékra jogosultak.

Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma viszonylag egyenletes ütemben, heti 25 százalékkal csökken. Az egészségügyi minisztérium pénteki közleménye szerint az utolsó 24 órában 427 új fertőzést azonosítottak, ez nagyjából megfelel az utóbbi két hét átlagának, de vasárnap, amikor kevesebb tesztet értékeltek ki, a kétszázat sem érte el a napi esetszám.

Az utóbbi héten 32 áldozatot követelt a járvány, a napi átlag tehát 5 alá csökkent. Jelenleg 568 koronavírusos beteget kezelnek a romániai kórházakban, csaknem 20 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Jóval nagyobb arányban, 35 százalékkal csökkent a súlyos betegek száma: jelenleg 81 koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, közülük 68 (84 százalékuk) nincs beoltva.

Az oltási programról közzétett legfrissebb adatok szerint a május 16-tól 22-ig tartó héten valamivel több, mint 6000, koronavírus elleni vakcinát adtak be Romániában: 629-en az első, 910-en a második, 2239-en a harmadik, 2296-an pedig a negyedik adagért jelentkeztek. A 19,3 milliós országban 8 millió 128 ezer ember, a beoltható 5 év feletti lakosság 44,86 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát a koronavírus ellen.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink