2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Alapítványi modell kialakítását vizsgálják az egyetemeken

Több egyetem is vizsgálja egy új alapítványi működési modell kialakításának lehetőségeit.

A Semmelweis Egyetem a következő, 2021-2024. közötti időszakra vonatkozó most készülő Intézményfejlesztési Terve (IFT) keretében vizsgálja az intézmény lehetséges, legoptimálisabb működési lehetőségeit, köztük egy új alapítványi modell kialakítását is. Mint honlapjukon közlik: az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét a működési modell esetleges megújítása nem befolyásolja, ugyanakkor az egyetem számára előnyökkel járhat.

A Rektori Értekezlet tagjai, a hat dékán és a rektorhelyettesek, valamint a jelen lévő Hallgatói Önkormányzat tagjai egyértelműen támogatták a tárgyalások megkezdését a lehetséges új működési modell kialakításáról, jelenleg a belső egyeztetések és a kérdéskör vizsgálata zajlik. Az intézményi javaslatról szóló döntés megszületéséig, a megjelenő információk kapcsán további nyilatkozatot a Semmelweis Egyetem nem kíván tenni, mert elsőként az egyetemi polgárokkal történő belső egyeztetést tartja a legfontosabbnak, de a döntés megszületése után, tájékoztatja a nyilvánosságot is.

Egy nappal korábban hasonló információ jelent meg a Szegedi Egyetem honlapján is.

A hvg.hu szerint egy a Szabad Pécs birtokába került belső levél szerint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetése és a dékáni kar is tájékozódó megbeszélést folytatott Bódis József államtitkárral arról, hogy a PTE is bekapcsolódik a modellváltási folyamatba. A levelet Miseta Attila, a PTE rektora és Decsi István, a PTE kancellárja közösen jegyzi. Arról is tájékoztatnak a levélben, hogy az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról, további részletekről azonban nem írtak.

A Népszava azt írja: a Semmelweis Egyetem alapítványi fenntartásba kerülésének terve egy lassan két éve indult folyamat része lehet. Ugyanakkor a napokban megjelent hírek – a magyarnarancs.hu információi szerint a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, a hvg.hu szerint pedig a Pécsi Tudományegyetem is magánalapítványokhoz kerülhet – egy tavaly nyár óta megválaszolatlan kérdésre is választ adhatnak. Tavaly júliusban ugyanis a Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma kiadott egy aggódó hangvételű állásfoglalást az egyetem egységének megőrzéséről.  A szeged.hu akkor arról írt, hogy az intézménytől elvehetik az egészségügyi karokat, s a többi orvosképző egyetem átszervezésével egyetlen „nemzeti orvosegyetem” jöhet létre. A hírt nem sokkal később valamennyi érintett intézmény vezetése cáfolta, ám most már világosan látszik, mi állhatott a dékánok aggodalma mögött: a vidéki tudományegyetemek modellváltásának tervezése már akkor megkezdődhetett. Bár az alapítványosítás tényéből még nem következik, hogy végül mégis lesz egy önálló, egységes orvosegyetem, a modellváltás utat nyithat az orvosképzés átszervezése előtt. 

hirdetés

Könyveink