2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A kötelező nyelvvizsgáról egyeztetett Palkovics és a HÖOK

Az innovációs minisztérium meghallgatja a HÖOK és más szervezetek legújabb javaslatait a felsőoktatási felvételi követelményekről, a kötelező nyelvvizsgáról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Roma Szakkollégiumok Egyesület és a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete vezetőivel, képviselőivel tárgyalt október 29-én és 30-án. Az innovációs minisztérium meghallgatja a HÖOK és a  többi szervezet legújabb javaslatait a felsőoktatási felvételi követelményekről, köztük a kötelező nyelvvizsgáról – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Mint ismert, a HÖOK kezdeményezte az újbóli párbeszédet a 2014-ben kihirdetett, kötelező nyelvvizsgához kötött felvételi ügyében.  A felsőoktatási felvételi követelményként előírt B2-es szintű nyelvvizsga 2020-as bevezetéséről a kormány 5 évvel ezelőtt, minden felelős partner egyetértésével  döntött. Palkovics László a mostani egyeztetéseken kiemelte, hogy a kormány korrekt ötéves felkészülési időszakot hagyott, de emellett kész meghallgatni a legújabb javaslatokat a legjobb döntés meghozatala érdekében. Az egyeztetéseken elhangzott javaslatokról és aggályokról a minisztérium tájékoztatja a kormányt.

Mindannyiunk érdeke, hogy a diplomás magyar fiatalok naprakész tudással rendelkező, idegen nyelven biztonságosan boldoguló szakemberekként lépjenek ki a munkaerő-piacra, hiszen ez egyszerre szolgálja saját boldogulásukat és a magyar gazdaság versenyképességét.  Éppen ezért a kormány számos, korábban egyáltalán nem létező eszközzel segíti a fiatalok nyelvtanulását: ingyenes nyelvvizsgával, akár kamatmentes nyelvtanulásra fordítható diákhitellel és jövő nyártól ingyenes külföldi nyelvtanulással is.

hirdetés

Könyveink