2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

100 millió gyereket oltanak be kanyaró ellen Kínában

2009-ben több mint 52 ezer kanyarós fertőzöttet regisztráltak Kínában, 2008-ban óránként 18 ember halt meg a világon a betegségben.

2009-ben több mint 52 ezer kanyarós fertőzöttet regisztráltak Kínában. Bár a legtöbb ember átvészeli a betegséget, néhányuknál vakság, agyvelőgyulladás, súlyos hasmenés, tüdőgyulladás vagy fülgyulladás alakulhat ki súlyos szövődményként. Michael O'Leary az Egészségügyi Világszervezet képviselője elmondta, azokat a gyerekeket is újra kell oltani, akik korábban már kaptak ellenanyagot.

2008-ban 168 ezer ember halálát okozta kanyaró a világon, azaz óránként 18 fertőzött halt meg - főként öt éven aluli gyerekek voltak az áldozatok. A The Pediatric Infectious Disease Journal szeptemberi számában a fertőzések és járványok gyors terjedésével foglalkozik - cikkében egy kanyarós fiú példáját mutatja be. 

Járványok egy repülőútnyira tőlünk

A japán fiú egy pennsylvaniai ifjúsági labdarúgó bajnokságra érkezett az Egyesült Államokba 2007-ben. Hamarosan kanyaróra emlékeztető tünetek jelentkeztek nála, és a vizsgálatok is bizonyították a fertőzés jelenlétét. A bajnokság több mint 500 részvevőjét (játékosokat, edzőket, bírókat stb.) vizsgálták végig, majd mindenkit beoltottak, akinél nem volt bizonyítható a védettség.

A esettanulmány ismerteti a betegség terjedésének útját, és felhívja a figyelmet arra, hogy a járványok még ott is utat törhetnek maguknak, ahol magas az oltottak aránya - elég egyetlen ember onnan, ahol kevesen élnek a védőoltás lehetőségével. „A történtek arra intenek, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a kanyaró veszélyes betegség, és tegyünk meg mindent, hogy mindenki – de leginkább a gyerekek – időben megkapjak a szükséges vakcinát” – írják a cikk szerzői.

A The Pediatric Infectious Disease Journal cikkéről bővebben a Gyermekéveken olvashat!

(forrás: Reuters)
hirdetés

Könyveink