hirdetés
2020. február. 17., hétfő - Donát.
hirdetés

Szemet ad a vakoknak

Az OrCam MyEye2 kifejezetten vakoknak és gyengénlátóknak készült: az apró szerkezet képes szövegeket értelmezni és felolvasni, tárgyakat és embereket is felismer, a használata pedig kényelmesebbé teheti a fogyatékkal élők mindennapjait, írja a 24.hu.

hirdetés

Január elején rendezték meg a CES-t, a világ legnagyobb tech expóját, amin immáron 51 éve gyűlnek össze a különböző cégek, hogy megmutassák a világnak a legújabb termékeiket és fejlesztéseiket.

A kilenc éve alapított, izraeli OrCam egyik kütyüje a bármilyen szemüvegre felhelyezhető OrCam MyEye2, ami kifejezetten azzal a céllal készült, hogy a vakok és gyengénlátók életét tegye egyszerűbbé, kényelmesebbé és önállóbbá. Az OrCam MyEye2 egy mindössze 22 grammos és 5 centi hosszú szerkezet, aminek a mágneses tartóját lényegében minden szemüveg szárára fel lehet rögzíteni, a végén pedig egy kamera kapott helyet, két LED fényforrás kíséretében, hogy a tulajdonosa sötétben is hasznát vegye.

A szenzor lényegében egy extra szem, ami a viselője helyett lát, a kis kütyü pedig egy beépített, de diszkrét, HD-minőséget biztosító hangszórón keresztül kommunikálja a vizuális információkat. Persze nem arra kell gondolni, hogy a kamera mindent szöveges formában közvetít, amit lát, itt sajnos még nem tart a technológia. A kütyün lévő szenzor nem aktív folyamatosan, a használatához meg kell érinteni a MyEye2 oldalát, majd ujjal rámutatni arra a tárgyra, amiről információt szeretnénk kapni. A „varázslat” ekkor következik, ugyanis egy monitort, könyvet, telefonképernyőt vagy akár egy termék dobozát kijelölve a szerkezet készít egy fotót, az eszközön futó szoftver elemzi a képet, majd hangosan felolvassa az ott látható szöveget – legyen az nyomtatott vagy éppen digitális.

A kamera képes felismerni, hogy hány ember áll előttünk, ezen felül azonosít különböző termékeket, vonalkódokat, bankjegyeket és színeket is. Az OrCam MyEye2 jelentős belső adatbázissal rendelkezik, ami akár tovább is bővíthető. Az érintésérzékeny felület kicsit hosszabb nyomva tartásával eltárolhatjuk az ismerősök, rokonok arcát, így a kütyü később felismeri őket, és már azt is meg tudja mondani, ki áll előttünk, ráadásul ugyanez a folyamat elvégezhető tárgyakkal is.

A praktikus kütyü beszerezhető hazánkban is, ráadásul tud magyarul: a 4500 eurós eszköz hazánkban 1,6 millió forint környékén kerül forgalomba, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!