hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Elérheti az emberi agy képességeit a mesterséges intelligencia

Hogy a mesterséges intelligencia kicsit közelebb kerülhessen az emberi agy rendkívüli méret- és energiahatékonyságához, jelenleg már az agy struktúráját utánzó „neuromorf” chipeket fejlesztenek, írja az Index.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, MIT) kutatói is ebben az irányban léptek előre, amikor olyan mesterséges szinapszist állítottak elő, amely kibírja az erős elektromosságot, így képes sebesség terén lekörözni a biológiai szinapszisokat, közli a lap, jelezve: több megközelítés létezik a neuromorf tervezése terén.

Az egyik legígéretesebb az analóg számítástechnika. Ez a konvencionális chipek logikai műveletei helyett olyan hatékonyabb komponenseket tervez, amelyek fizikai tulajdonságaik segítségével dolgozzák fel az információt. A fejlesztés egyik fő csapását eddig a memrisztorok jelentették, amelyek a rajtuk korábban áthaladó töltés alapján szabályozzák, hogy mennyi áramot enged át. Ezek kiválóan alkalmasak az idegsejtek változó frekvenciájú kommunikációjának utánzására, és elméletben alkalmasak a biológiai ideghálóhoz hasonló képességű hardver építésére. 

Az eszköz jelenleg több korláttal küzd. Az egyik, hogy a mesterséges szinapszisnak három csatlakozója van: egy kimenet, egy bemenet és egy szabályzó, ami a proton pozícióját meghatározza, ez azonban megnehezíti bizonyos neurális hálók megépítését. A nanocsatornában mozgó hidrogénion beépítése ráadásul nagyon megnehezíti a tömeggyártást. A lényeg azonban, hogy további fejlesztéssel olyan alkatrészeket állíthatnak elő, amelyekből könnyen építhető az emberi agy képességeit elérő vagy akár túl is szárnyaló hardver.

A teljes információ

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!