2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Vita alakult ki az orvosi kamara etikai ajánlása körül

Külföldön az egészségügyi minisztériumok készítenek etikai ajánlást – nyilatkozta a Pesti Hírlapnak a MOK Etikai Kollégiumának elnöke.

Külföldön az egészségügyi minisztériumok készítenek olyan etikai ajánlást, amilyet itthon a Magyar Orvosi Kamara állított össze – nyilatkozta a Pesti Hírlapnak a kódex összeállítását irányító Hegedűs Zsolt.

A magyar egészségügyért felelős Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azonban nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, sőt határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt. Hegedűs szerint akkor sértenék a hippokratészi esküjüket, ha nem készülnének fel minden eshetőségre. A MOK állásfoglalása azt mondja, hogy a sorsolás csak elvi lehetőség arra az esetre, ha az ellátórendszer esetleg nem bírná a terhelést, és mondjuk egy intenzív ágyra két olyan beteg pályázna, akiknek az életkilátásai minden emberi és szakmai szempont alapján is tökéletesen azonosak. A sorshúzás a legutolsó utáni esetekre szólhat, de „gyakorlatilag nulla” a valószínűsége.

„Én örülnék a legjobban, ha ezt a kódexet sosem kellene alkalmazni” – mondta a Pesti Hírlapnak Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke, aki az ajánlás összeállításának munkálatait végezte. A MOK-ot az a vád érte a sajtóban, hogy arra bátorítja az orvosokat, sorsolás útján döntsék el, kit gyógyítanak, és kit nem. „Ez nonszensz!” – reagált Hegedűs a vádra. „Úgy vélem, egy ilyen komplex és fajsúlyos dokumentumot nem szabad ennyire leegyszerűsített formában, szakértők megkérdezése nélkül közölni, ahogy tette a Magyar Nemzet, mivel így alkalmas arra, hogy az emberek nagyobb csoportjában keltsen zavart és nyugtalanságot egy egyébként is feszültséggel teli világjárvány idején Magyarországon” – tette hozzá.

Van kilenc általános ajánlás, a sorsolás az egyik, ami csak akkor jön szóba, amikor az összes többi irányelv és a részletes triázsolás (a beavatkozási sorrend felállítása – a szerk.) után, az összes szakmai elvrendszert figyelembe véve két ugyanolyan életkilátással rendelkező beteg jönne össze pont azon az osztályon, ahol esetleg csak egy szabad intenzíves ágy van. Ez a valóságban olyan extrém ritka, amit csak azért kellett beültetni az etikai kódexbe Hegedűs szerint, hogyha mégis előfordulna ilyen, az orvosok akkor se álljanak ott magukra hagyva. Egyébként ezt a sorsolást is tanúk előtt kell megejteni, tájékoztatni kell a betegeket, a hozzátartozókat, és adminisztrálni kell.

(forrás: Pesti Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés