hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Velkey: Kompenzálni kell a járvány rossz hatásait

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Velkey György a WEBBetegnek beszélt a májusban megnyitott post-Covid ambulanciájukról is.

Post-Covid ambulanciájuk nyílt május elején. Mik az eddigi tapasztalatok?

Azt látjuk, hogy a gyermekeknél speciálisan viselkedik a Covid. Alapvetően ők akutan vészelik át a betegséget, sokszor nem is veszik észre; sem ők maguk, sem a szülők, mert nincsenek tünetek. Egy hónappal a fertőzés után azonban kialakulhat a sokszervi gyulladás (MIS-C, multisystem inflammatory syndrome in children), amely súlyos képet is tud mutatni (pl. keringési rendellenesség, zavart tudatállapot). Érdekes módon a második hullámban inkább jellemző volt, mint most, a harmadikban. De szerencsére egy immunglobulin kezelés után a gyermekek meggyógyulnak.

A post–Covid ambulancia május elején nyílt meg és azt tapasztaljuk, hogy nagyon nagy igény van rá. Hetente háromszor több órát rendelünk. A Post-Covid Szakambulancia gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, neurológus, gasztroenterológus, pszichiáter szakorvosok és szakpszichológusok, gyógytornászok együttműködésével, a Covid-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja. A gyermekeket csak kitöltött kérdőívvel vizsgáljuk, a kérdőív kitöltése kb. 20 percet vesz igénybe, az orvos ezek alapján tud felkészülni a gyermek kivizsgálására. Közös érdekünk, hogy a szülőkkel együtt térképezzük fel ezt a sokrétű tünetegyüttest.

Tapasztalataink szerint leginkább pszichológusra van egyébként szükség, amely nem is feltétlenül a betegség, hanem a járvány, az izoláció következménye. A gyerekeknél is megjelenhet az evészavar vagy a depresszió, amelyek szervi tüneteket is képesek okozni, például krónikus hasfájást. Illetve a másik, hogy a COVID után jelentkeznek a tartós tünetek (pl. köhögés), melyek a post-Covid-szindróma jelei is lehetnek. Ebben a bizonytalan élethelyzetben ad a szülőknek kapaszkodót az ambulancia, ahol a végére tudunk járni a jelentkező tüneteknek.

Hamarosan nálunk is kezdődhet a 12-15 év közöttiek oltása. Személyes tapasztalatai alapján a szülők máshogy viszonyulnak a gyerekek oltásához, mint a sajátjukéhoz?

Magyarországon a gyermekek átoltottsága a kötelező oltások számait nézve Európában az élen jár, viszont a nem kötelező védőoltásoknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Úgy gondolom, hogy a COVID-oltással kapcsolatban abszolút markáns, ellentétes véleményekre számíthatunk majd. Tapasztalataink alapján sok szülő örül, hogy lassan itthon is olthatják a gyerekeket. Ez fontos is: ha megnézzük, Magyarországon nagyjából 1,2-1,3 millió 16 éven aluli gyermek van, ami a társadalom átoltottságára is jelentősen tud hatni. De már most látszik, hogy lesznek szülők, akik biztosan nem fogják engedni beoltatni a gyermekeiket.

Mi az oltásszkepticizmus magva? Mi motivál arra valakit, hogy elutasítsa a védőoltást? Hogyan lehet ezen enyhíteni?

Magyarországon sokan érzelmileg is erősen állnak a védőoltásokhoz. Ha valaki megpróbálja megérteni az oltás melletti érveket, akkor már kialakulhat egyfajta párbeszéd. Elmondjuk mi is, hogy ha visszatekintünk az elmúlt 100 évre, kijelenthetjük: a védőoltásokhoz kötődik az egyik legnagyobb orvosi csoda. Hiszen napjainkban már csak hírből hallunk a torokgyíkról, a gyermekbénulásról, a kanyaróról és még sorolhatnám. Sok betegség szűnt meg a védőoltásoknak köszönhetően, és a sok millió megmentett élet mellett eltörpülnek a mellékhatások.

A teljes interjút a WEBBeteg közli.

(forrás: WEBBeteg)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés