hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Van még teendő, mielőtt hazahozzák a tüdőátültetést

A hazai tüdőátültetés finanszírozási háttere már megvan, a betegszervezetek azonban úgy gondolják, fejleszteni kell a minőséget, mielőtt Bécs helyett itthon kaphatnak új tüdőt az arra rászorulók.

Mindez a MedicalOnline kérdésére derült ki azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a szaktárca egészségügyért felelős államtitkársága rendezett a nemzetközi szervcseréket elősegítő Eurotranszplanthoz való csatlakozásunk óta eltelt időszak eredményeiről. Szócska Miklós államtitkár kérdésünkre közölte: dolgoznak a tüdőátültetés hazahozatalán, amelynek a legutóbbi saláta-rendelkezések valóban megteremtették a finanszírozási hátterét. Szívós, következetes szakmai munka zajlik ezen a területen is, a betegszervezetek azonban úgy gondolják, hogy fejleszteni kell például a rehabilitációt, azaz egy-egy területen „fel kell hozni a minőséget”, mielőtt ez megtörténhet. A Transzplantációs Alapítványt képviselő Szalamanov Zsuzsa pedig egyenesen úgy fogalmazott, haladjunk inkább kis lépésekkel, jó helyen vannak Bécsben a betegek, akik ott nagyobb biztonságban érzik magukat.

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott: 17,2 százalékkal nőtt a szervátültetések száma, miután csatlakoztunk a nyolc országot és mintegy 135 millió lakost képviselő Eurotransplanthoz. Azóta lényegében minden területen több beteg jutott életesélyhez: minden területen nőtt a transzplantációk száma, amelyben újdonság, hogy már mód nyílik a keresztdonációra is, azaz családok segíthetnek egymásnak, ha saját körükben nem találnak alkalmas donort.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója adatai szerint az esetek kétharmadában agyi érkatasztrófa, negyedében baleset miatt vált valaki donorrá. A csatlakozás óta 60 szerv érkezett Magyarországra, míg mi 96 szervet küldtünk külföldre, a betegek számára azonban az is öröm, ha egy felhasználható szervet nem temetnek el – közölték.

Langer Róbert professzor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának elnöke emlékeztetett rá, hogy az utóbbi öt évben forradalmi változások történtek a transzplantáció területén. Konszenzusra jutottak a csatlakozásról – amelyet korábban számosan épp amiatt utasítottak el, hogy Magyarország rosszabbul járhat, mint a többi ország –, s ma már például a vesét a korábbi időnek csaknem a fele alatt képesek beültetni.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés